Nervozita

Ste podráždený, výbušný a citlivý na každé slovo či situáciu? Patrí to k vášmu každodennému stavu? Nie, netreba to zahodiť za hlavu, alebo opäť hľadať príčinu v nepriaznivom počasí, pretože psychická labilnosť vás môže zviazať do kazajky. Všetci máme svoje dni, no ich trvanie by nemalo predstavovať niekoľkotýždňové stavy nepokoja alebo až agresivity.

Nervozita a stres sú v súčasnosti jedny z najviac skloňovaných pojmov a medzi ich spúšťače nepochybne patria rôzne súkromné, pracovné a zdravotné problémy. Predtým, ako sa opäť naladíte na výbušnú vlnu, uvedomte si, že stres ešte nič nevyriešil, len spôsobil psychické i fyzické kolapsy. Ak nedokážete vyhnať zo svojej osobnej zóny všetku negatívnu energiu zdatným športom, zdravým spánkom, relaxom na voľnej nohe, spomalením životného tempa či neriešením problémov, ktoré ani neexistujú, tak je načase vyhľadať pomoc.

Najprv by ste sa mali zdôveriť priateľom, no ak budete pociťovať, že je to nepostačujúce, treba v čo najkratšom čase okúsiť psychologickú terapiu. Stretnutie so psychológom nie je ani zďaleka také bolestivé než vyšetrenie v chirurgickej či zubnej ambulancii a v porovnaní s antidepresívami či anxiolytikami je aj zdraviu oveľa viac prospešné. Taktiež treba mať na pamäti, že psychológ nie je kúzelník a šibnutím čarovného prútika vás v novú bytosť nepremení. Ponúkne vám návod na pohodovejší a duševne vyrovnanejší životný štýl, no stotožniť sa s tým alebo to odmietnuť budete musieť len vy sami.

Tatiana Kovalčinová