Neprospieva vám klasická pšenica? Skúste kamut!
Dospeli ste k presvedčeniu, že pšenici siatej a výrobkom, v ktorých je zastúpená, dáte navždy zbohom a hľadáte vhodnú alternatívu? Ste toho názoru, že jedálniček má byť pestrý a neustále ho obohacujete o nové a zdravé potraviny? Potom by vo vašom stravovacom pláne nemal chýbať kamut.
Kamut je prastarý druh pšenice. Disponuje príjemnou orieškovou chuťou i zaujímavým nutričným zložením. Hoci obsahuje lepok, mnohým ľuďom s gluténovou intoleranciou problémy nespôsobuje. Celiatici by sa však mali kamutu vyhnúť.
Obsahuje veľké množstvo živín. Okrem toho je výbornou plodinou pre ekologické pestovanie, nakoľko disponuje vysokou toleranciou voči prostrediu, čiže na získanie bohatej úrody nie je potrebné použitie umelých hnojív či pesticídov.
Zdravotné benefity kamutu
- Je zásobárňou živín
Zrnká kamutu sú skutočným pokladom pre zdravie. Šálka tejto varenej pochúťky obsahuje cca 250 kcal, 52 g sacharidov, 7 g vlákniny, 11 g proteínov, slušné množstvá vitamínov skupiny B, neuveriteľných 104 % odporúčanej dennej dávky mangánu, 30 % ODD fosforu, ďalej horčík, meď, zinok, železo a vápnik.
- Podporuje zdravie kostí
Hoci zastúpenie vápnika, ktorý je kľúčovým hráčom v zdraví kostí, zaujímavé nie je, kamut obsahuje mangán. Práve mangán je jednou z účinných foriem prevencie osteoporózy.
- Je pokladom pre trávenie
Zrnká kamutu sú nabité vlákninou potrebnou pre pravidelné vylučovanie. Okrem toho vláknina výborne zasýti a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pre dobré trávenie je dôležitý aj zinok, ktorý je v tejto prastarej obilnine takisto slušne zastúpený. Kamut je tiež výborný na celkové prečistenie organizmu.
- Posilňuje imunitu
Bojujete s častým prechladnutím? Potom sa zamerajte na konzumáciu potravín s vysokým obsahom zinku. Nehovoriac o tom, že zinok je dôležitý aj pre reprodukčné zdravie človeka.
- Je pokladom pre mozog
Pre správne fungovanie mozgu sú dôležité vitamíny skupiny B, ale aj už niekoľkokrát spomínaný mangán. Deficit mangánu v tele sa spája s vyšším rizikom vzniku duševných problémov, častými zmenami nálady alebo poruchami učenia.
- Ako pripraviť kamut?
Ideálne je, ak kamut namočíte na celú noc do vody. Potom vodu zlejte a varte vo vode v pomere 1:3. Čiže na šálku kamutu použite 3 šálky vody. Zrnká zmäknú o 30 – 45 minút. Okrem zrniečok kamutu si môžete zaobstarať aj kamutovú múku, ktorá je stvorená na prípravu všetkých pokrmov, v ktorých ste doteraz používali klasickú pšeničnú múku.
Kamut môžete využiť na prípravu raňajšej kaše namiesto ovsených vločiek, pridať ho do šalátov, využiť ho ako prílohu namiesto klasickej ryže či zemiakov.
Mirka