Nepotrebujete striebornú vidličku, aby ste jedli dobré jedlo

Autorom tohto výroku je americký šéfkuchár celebrít Paul Prudhomme, ktorý varil aj pre dve prezidentské inaugurácie. Dobré jedlo si môžete vychutnať aj v pohodlí domova so svojimi najbližšími, ak doňho vložíte kúsok seba a budete ho pripravovať s láskou. S receptami vám pomôže ďalší obľúbený šéfkuchár Gabo Kocák, ktorý recepty medzinárodnej kuchyne predstaví v novej kuchárskej šou Celý svet na panvici od 1. októbra na TV Paprika.
 
Lokálna produkcia na TV Paprika
Slovenskí diváci si zvykli na prísun skvelých receptov od známych tvárí z kulinárskeho sveta. Od kuchára Pepeho s jeho zdravou kuchyňou, cez obľúbeného šéfkuchára Gaba Kocáka a cukrárku Mimi Šramovú, až po ich českého kolegu Jirka Halamku. Farebné, zdravé, netradičné a hlavne veľmi chutné recepty divákom každý rok priniesli novú a sviežu inšpiráciu. Tentokrát sa na televíznych obrazovkách opäť predvedie Gabo Kocák s viac ako 30 receptami z rôznych kútov sveta v 16-tich častiach relácie, s približne 960 natočenými minútami ich prípravy a štipkou improvizácie. Viete ako sa pripravuje baba koláč,  daal či kačací konfit? A čo by ste povedali na ingrediencie ako tapioka, shimeji,  ragout alebo fava? Všetky odpovede a veľa inšpirácie na rôznorodé pochúťky načerpáte v kuchárskej šou Celý svet na panvici.

Pastva pre oči aj chuťové poháriky

Rodinný obed je skvelou príležitosťou stretnúť sa so svojimi najbližšími a stráviť príjemný čas pri dobrom jedle. Napríklad takí Taliani si zvyknú pozývať svojich blízkych na obed či večeru, avšak hostia prichádzajú v čase, keď sa jedlo ešte len začína pripravovať. Každý sa do varenia zapojí svojou troškou a z prípravy jedla sa stane hotová udalosť. Ak vás tento nápad zaujal, prinášame vám vynikajúci recept na pečené kokosové kura s koreňovou zeleninou, bylinkami a granátovým jablkom, ktoré vašu návštevu určite dostane!

Budeme potrebovať:

  • 4 kuracie stehná
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • 1 cesnak
  • 2 cibule
  • 4 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • 2 limetky
  • 120 ml kokosové mlieko
  • 20 g koriander
  • 10 g zázvor
  • 2 g čili
  • 100 g jazmínovej ryže
  • 1 badián


Kuracie mäso dochuťte soľou a korením. Dve polievkové lyžice masla a dve polievkové lyžice olivového oleja rozohrejte na panvici na miernom ohni. Pridajte kuracie stehná, prikryte ich a nechajte smažiť 3-4 minúty, alebo kým kurča nie je pekne prepečené. Obráťte, prikryte a opekajte ďalšie 3-4 minúty. Vyberte kura z panvice a odložte ho bokom.

Do panvice pridajte cibuľu, zeler a mrkvu. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a za stáleho miešania varte asi 5 minút, kým zelenina mierne skaramelizuje a zmäkne. Pridajte cesnak a varte ešte asi 30 sekúnd. Do hrnca vsypte zvyšné maslo a nechajte ho rozpustiť. Primiešajte múku a poriadne premiešajte, aby nezostali žiadne hrudky. Varte za stáleho miešania, kým múka nezhnedne a nezíska orieškovú arómu. Nalejte vývar a  kokosové mlieko a dobre premiešajte. Kuracie stehná vložíme do omáčky a dusíme na miernom ohni. Pridáme nastrúhaný zázvor a čili. Stehná podávame s čerstvo narezaným koriandrom, granátovým jablkom a jazmínovou ryžou.

Ak vás láka vyskúšať nové recepty, ohúriť návštevu alebo len spraviť radosť vašim najbližším, sledujte od 1. októbra o 14:00 hneď dve časti za sebou novej kuchárskej šou Celý svet na panvici s Gabom Kocákom na TV Paprika, ktorá  opäť stavila na lokálnu produkciu.