Nepodceňujme význam ovocia a zeleniny

Vedci stále objavujú ďalšie a ďalšie účinné látky - fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Ak by sme si dôsledne zostavili náš jedálny lístok, mohli by sme sa dokonca vyhnúť užívaniu liekov.

Zázračný vzorec zdravia, 5 krát denne jesť ovocie a zeleninu, je naozaj opodstatnený pre vysoký obsah vitamínov, minerálov, stopových prvkov, fytochemikálií a vlákniny.

Konzumácia tropického a citrusového ovocia je určite dôležitá v zimnom období. Ak je to možné, čo najviac konzumujme sezónne ovocie a zeleninu z domácich zdrojov.

* Pre zdravé oči konzumujme často mrkvu, marhule.

* Pre zdravú kožu a vlasy - hrach, šalát, ríbezle, melón, vlašské orechy.

* Srdce a krvný obeh pomáhajú chrániť maliny, špenát, baklažán, kel, paradajka, cibuľa, cesnak...

* Imunitný systém posilňujú strukoviny, jablká, zamiaky,paprika, cvikla...

* Pre kosti a svaly je vynikajúca  konzumácia brokolice a póru.

* Pečeni prospieva petržlen, pažítka, broskyňa, zeler, špargľa.

 Teraz je letná sezóna v plnom prúde a príroda ako dômyselný lekár nám ponúka potraviny, ktoré prospievajú koži v ochrane proti UV lúčom. Okrem iných najmä marhule, žlté melóny a mrkva obsahujú betakarotén, ktorý chráni pokožku pred tvorbou vrások. Navyše ovocie a zelenina obsahujú vlákninu a vodu, ktoré nám pomôžu aj v boji s nadváhou. 

 (de)