Nepijete čaj Rooibos? Chyba, odopierate svojmu telu živiny!

 Čaj Rooibos pochádza z oblastí Južnej Afriky, kde je súčasťou prírodnej medicíny dlhý čas. Rooibos nie je výnimočný len kvôli skvelým zdravotným prínosom, ale aj príjemnej a jemne sladkej chuti. Poznávacím znakom je výrazná farba a nezameniteľná aróma čaju.

Čaj Rooibos možno považovať za akúsi náhradu kávy a čierneho čaju, ktoré obsahujú množstvo kofeínu. Rooibos je výnimočný tým, že okrem malého množstva tanínu „povzbudzujúce“ látky neobsahuje. Navyše je zdrojom kvalitných vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších cenných zložiek.

Aké sú zdravotné prínosy čaju Rooibos?

Čaj je plný významných antioxidantov, ktoré zabraňujú vzniku civilizačných ochorení a posilňujú imunitný systém. Rooibos pomáha pri žalúdočných kŕčoch a odstránení koliky. Má zásluhu na odstránení ekzémov, eliminácii astmy a sennej nádchy. Výživovú hodnotu čaju zvyšujú meď, vápnik, draslík, železo, horčík a mangán.
Účinky čaju sú podrobované vedeckým výskumom, ktoré naznačujú, že pitie čaju Rooibos prináša značné kardiovaskulárne výhody. Ďalším prínosom je regulácia hladiny glukózy v krvi, čo ocenia najmä diabetici. Rooibos bol testovaný aj z hľadiska ovplyvnenia funkcie pečene. Zistil sa, že slúži ako prevencia, ale aj terapeutický prostriedok pri liečbe pečeňových problémov. Je vhodný aj pre staršie ročníky, pretože spomaľuje starnutie mozgu.

Zdroj:pixabay.com

Červený alebo zelený Rooibos?

Červeno-hnedá farba a sladká chuť sú poznávacím znakom Rooibos čaju, ktorý prešiel procesom oxidácie. Väčšinou sa na pultoch stretávame s týmto druhom čaju. Dostupná je aj „zelená“ verzia čaju, ktorá je bohatšia na výživné látky. Avšak odlišuje sa nielen farbou, ale aj chuťou. Pre lahodnejšiu chuť sú Rooibos čaje obohatené o ovocné zložky a bylinky.

Viete, ako pripraviť lahodný Rooibos čaj?

Na šálku použijeme asi 1,5 lyžičky sypaného čaju Rooibos. Necháme lúhovať 5 minút a podávame. Rooibos skvelo chutí aj v podobe ľadového čaju, kde je však potrebné použiť dvojnásobnú dávku zmesi. Po vylúhovaní nalejeme čaj do pohára s ľadom a podávame.

 (-de-)