Neodolateľný mix chutí

Keď sa vám podarí správne skombinovať chute, z obyčajného obeda či večere sa stane gurmánsky zážitok. Premeňte varenie a pečenie v kuchyni na zábavnú alchýmiu a nebojte sa experimentovať.  Inšpirujte sa receptami, pri ktorých  výnimočnú chuť menu dodajú ochutené repkové oleje s bylinkami.


Paradajková polievka s ricottou

Suroviny na 4 porcie:
1 konzerva paradajok s bazalkou
2 PL ochuteného repkového oleja (paradajky, cesnak, bazalka)
½ cibule
1 strúčik cesnaku
500 ml vývaru
250 g ricotty
čerstvá bazalka
soľ, čierne mleté  korenie

Postup:
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a chvíľu ju restujeme. Potom pridáme pretlačený cesnak, zalejeme paradajkami z konzervy a pridáme vývar. Polievku ochutíme soľou a korením a privedieme do varu.
Uvarenú polievku rozmixujeme dohladka, primiešame ricottu (časť si necháme na ozdobu pri servírovaní) a dobre ju premiešame, aby sa s polievkou úplne spojila.
Polievku podávame s lyžicou ricotty, posypanú čerstvou bazalkou a pár kvapkami oleja.
 

Bravčová kotleta so zemiakovým šalátom

Suroviny na 4 porcie:
4 bravčové kotlety
150 ml ochuteného repkového oleja s bazalkou
soľ
čierne mleté korenie
2 strúčiky cesnaku
600 g menších zemiakov
2 zväzky reďkovky
2 PL kyslej smotany
2 jarné cibuľky
 čerstvá pažítka

Postup:
Z oleja, cesnaku, soli a korenia urobíme marinádu. Mäso naložíme do marinády a necháme odležať aspoň hodinu alebo cez noc. 
Zemiaky nakrájame na mesiačiky a uvaríme v slanej vode. Uvarené zemiaky scedíme a pridáme k nim na štvrtinky nakrájané reďkovky, nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, nasekanú pažítku, kôpor, soľ, čierne mleté korenie a smotanu. Zemiaky opatrne premiešame a necháme chvíľu odležať.
Kotlety opečieme na panvici z každej strany a dáme ich dopiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Podľa hrúbky kotliet ich pečieme približne 5 - 10 minút.
Kotlety podávame so zemiakovým šalátom, ozdobené čerstvými bylinkami a jarnou cibuľkou.


Cestoviny s krevetami

Suroviny na 4 porcie:
500 g  cestovín
3 PL ochuteného repkového oleja (paradajky, cesnak, bazalka)
400 g kreviet
1 čili paprička
soľ
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
pár kvapiek citrónovej šťavy
čerstvá bazalka na ozdobu

Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu, uvarené a scedené polejeme 1 PL oleja.
Na panvicu dáme zvyšný olej, pridáme nasekanú čili papričku a pridáme krevety. Jemne ich osolíme a za stáleho miešania opečieme, kým úplne nezružovejú. Krevety nakoniec zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Do panvice pridáme uvarené cestoviny a všetko spolu dobre premiešame. Podávame ozdobené čerstvou bazalkou a pokvapkané ochuteným olejom.

Bazalkový koláč

Na formu s priemerom 20 cm:

150 g práškového cukru
3 vajcia
30 g čerstvej bazalky
100 ml ochuteného repkového oleja s bazalkou
100 ml mlieka
½ prášku do pečiva
200 g hladkej múky
tuk na vymastenie formy
250 ml smotany na šľahanie
čerstvé maliny
práškový cukor na posypanie

Postup:
Formu vymastíme tukom a pomúčime. Bazalku rozmixujeme s olejom dohladka.
Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva, rozmixovanú bazalku, mlieko, sneh a jemne vymiešame hladké cesto.
Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 180 stupňov približne na 45 minút. Či je cesto upečené, zistíme tak, že do koláča pichneme špajdľu. Ak je suchá,, cesto je upečené. Ak sa cesto na špajdľu prilepí, dáme koláč dopiecť.
Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním vrch ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a čerstvými malinami.

Recepty a foto: Palma

V receptoch sme použili ochutené repkové oleje:

Raciol s bazalkou, Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami – sú výberové repkové oleje špičkovej kvality ochutené bylinkami. Raciol s podmanivou chuťou bazalky je ideálny na dochutenie šalátov, ale tiež na prípravu pesta či tradičných talianskych omáčok na cestoviny. Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami s vôňou a chuťou Stredomoria dodá jedinečnú chuť mäsu   a cestovinám.
Orientačná cena: 1,79 € / 250 ml