Nemáte pevnú vôľu? Týmito jednoduchými trikmi ju posilníte

Je pre vás ťažké povedať nie maškrteniu, míňaniu peňazí či cigaretám? Nevydržíte pri cvičení či učení sa cudzieho jazyka dlhšie ako týždeň? Nemáte pevnú vôľu. Dobrou správou je, že pevná vôľa je ako sval, čiže si ju môžete do určitej miery vybudovať. Ako na to?

Riaďte sa pravidlom menej je viac

Ak túžite schudnúť, nedávajte si cieľ začať sa zo dňa na deň zdravo stravovať a 4-krát do týždňa cvičiť. Začnite malými, ale dosiahnuteľnými cieľmi. Napríklad každodennú konzumáciu čokoládovej tyčinky nahraďte orechmi a každý deň si dajte 30 minút svižnej chôdze. Keď sa vám podarí dodržať tieto dve pravidlá dlhší čas, teda sa z nich stane rutina, pridávajte ďalšie ciele, ako ozdraviť jedálniček a viac sa hýbať.

Odmeňte sa

Vydržali ste celý týždeň bez sladkostí? Buďte na seba patrične hrdí a odmeňte sa, napríklad nedeľným koláčikom ku káve. Táto predstava vás pomôže odolať nutkaniu dať si niečo sladké cez týždeň.

Zapracujte na zvládaní stresu

Keď je človek v strese, koná inštinktívne. Oveľa ľahšie siahne, napríklad po cigarete, pohári whisky či čokoláde. Techník na zvládanie stresu je neúrekom. Prvou pomocou môže byť hlboké dýchanie, všímavosť či meditácia. Podľa vedeckých štúdií už po ôsmich týždňoch pravidelnej meditácie sa zlepšuje pozornosť, sústredenie, zvládanie stresu a sebauvedomenie.

Plánujte dopredu

Ak ste sa rozhodli cvičiť, urobte si na to čas. Napíšte si do diára konkrétne dátumy a časy, kedy sa cvičeniu budete venovať. Ak nestíhate počas dňa, ráno vstaňte skôr a cvičte po prebudení.

Zapojte predstavivosť

Aj zapojením predstavivosti môžete zlepšiť silu vôle. Využite to aj pri nechcených myšlienkach, ktoré vás odvádzajú od cieľa. Keď vás prepadne negatívne myšlienka, jednoducho začnite myslieť na niečo iné.

Buďte k sebe láskaví

Rátajte s tým, že cesta do cieľa nie je ľahká a je na nej mnoho prekážok, ktoré treba prekonať. Vopred sa nastavte na to, že nie vždy všetko pôjde hladko. Neraz zlyháte. Neodoláte pokušeniu. Nepôjdete cvičiť. Avšak neobviňujte sa. Netýrajte sa výčitkami svedomia. Máte právo urobiť chybu. Dôležité je vstať a ísť ďalej za vytúženým snom.

Požiadajte blízkych o podporu

Prekážky sú neodmysliteľnou súčasťou cesty, ktorá vedie k splneniu cieľa. Avšak oveľa ľahšie ich prekonáte, keď budete mať naporúdzi človeka, ktorý vás podporí. Môže to byť člen rodiny, dobrý priateľ, psychológ či kouč.

Vyhýbajte sa pokušeniam

Ak sa usilujete schudnúť a trápi vás závislosť na sladkostiach, nemajte ich doma. Pokiaľ chcete skoncovať s cigaretami, obmedzte chodenie do barov či krčiem. Jednoducho držte sa ďalej od pokušení, ktoré vás odlákajú od cieľa.
Mirka