Nejete desiatu a olovrant? Robíte chybu!

Bojujete s nechcenými kilogramami? Snažíte sa žiť zdravo? A napriek tomu sa vám nedarí splniť stanovené ciele tak, ako si predstavujete? Možno chyba nebude v zložení jedálnička ani nedostatku športovej aktivity, ale v počte denných jedál.

Raňajky, obed a večera sú základ. Aspoň v prípade, že vám aspoň trochu záleží na svojom zdraví. Napriek tomu väčšina odborníkov odporúča aspoň päť jedál denne. Tým pádom zohráva dôležitú úlohu aj desiata a olovrant. Prečo teda jesť minimálne päťkrát denne?

Jedzte! Schudnete a budete sa cítiť fit!

Výdaj energie musí byť väčší ako príjem. Vtedy človek schudne. To je síce pravda, ale natrvalo stratí kilogramy iba tak, že dokáže jesť v pravidelných intervaloch vyvážené jedlá. Preto netreba podceňovať desiatu ani olovrant.

Desiata a olovrant sa vo výraznej miere podieľajú na tom, aby ste si udržali vyrovnanú hladinu krvného cukru. Čo sa však stane, keď nejete? Jednoduché. Zníži sa hladina cukru v krvi. Vzniká stav, ktorý sa volá hypoglykémia s príznakmi ako únava, poruchy sústredenia, zhoršenie nálady, bolesti hlavy. Samozrejme, v týchto chvíľach ľudské telo doslova „baží“ po nezdravých sladkých a slaných potravinách, ktoré sú vysoko kalorické a bez akýchkoľvek živín. Po ich skonzumovaní sa hlad rýchlo dostaví opäť. A, bohužiaľ, vo väčšine prípadov človek konzumuje opäť nezdravé jedlá. Je nervózny. A priberá.

Zdravá desiata a olovrant môžu týmto nežiaducim stavom zabrániť.

 Ako by mali vyzerať? Vhodnou voľbou pre zdravú desiatu je ovocie. Dodá energiu a je plné prospešných živín. Zdravý olovrant môže pozostávať zo zeleninového šalátu s kuracím mäsom, z tuniaka a celozrnného pečiva. Dôležité je v popoludňajších hodinách konzumovať potraviny s nízkym glykemickým indexom, samozrejme, ak sa práve nechystáte na náročný tréning. Viac o problematike glykemického indexu sa dočítate v článku Glykemický index – kamarát či nepriateľ?

Na čo si dať pozor? Pri konzumovaní piatich až šiestich jedál denne sa treba vyvarovať veľkých porcií! Zloženie pokrmov tiež treba prispôsobiť tomu, či máte, alebo nemáte v daný deň tréning, prípadne, aký je intenzívny.

Zdroj: http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/nejete-desiatu-a-olovrant-robite-chybu