Neexistuje lepší spôsob, ako žiť zdravo a spokojne! Terapia tancom

Každý by chcel príjemný a naplnený život, no realita všedných dní je skôr o strese, naháňaní sa a problémoch. Ako dosiahnuť vytúženú rovnováhu, ako mať prácu, rodinu, ale aj zábavu, zdravie a skvelých kamarátov? Treba vyskúšať terapiu tancom!

Nie je to tak dávno, hoci sa to zdá ako v minulom živote, čo som mala dosť mizerné obdobie. Roboty vyše hlavy, starostí za dvoch, energiu žiadnu. Kamarátka mi poradila, aby som si nahlas pustila nejakú dobrú pesničku a tak sa na ňu roztancovala, až mi tuk na stehnách bude robiť mexické vlny. Ja a tuk na stehnách?! Mohla som sa naštvať. Namiesto toho som však poslúchla, bez ohľadu na susedov som „vypeckovala“ Shakiru a začala som sa skrúcať ako pravá latino diva. A stal sa zázrak! Do troch minút som svet videla podstatne ružovejší, môj život mi pripadal znesiteľnejší a v žilách som cítila príval energie. PARÁDA!

Dávno vymyslené
Terapia tancom nie je žiadna novinka, naopak, je to dobre prepracovaná, preskúmaná a aplikovaná psychologická disciplína. Dnes tu však nikto nikoho nebude posielať k psychológovi či k psychiatrovi, pretože efekt, ktorý terapia prináša, sa dá dosiahnuť aj na tanečných skupinových cvičeniach – dokonalé pozdvihnutie tela aj ducha, vylepšenie kondičky, nálady, odolnosti voči stresu, formovanie postavy, uvoľnenie a zároveň posilnenie svalov, zlepšenie koordinácie, myslenia aj pamäti... Zbohom preplnené fitnescentrá, zbohom osamelý beh, ideme tancovať!
„Výborne,“ pritakáva psychologička Mária Vitková, „tanec je považovaný za liečivý už tisícročia a dnešná pohybovo-tanečná psychoterapia to iba potvrdzuje. Výhoda spojenia cvičenia s tancom je v tom, že dokáže aktivovať viaceré centrá mozgu zároveň – pohybovú, rytmickú aj emocionálnu. To rozvíja kontakt so sebou samým a prispieva k zosúladeniu tela a mysle, s čím má mnoho ľudí problém. Oproti silovému cvičeniu má navyše výhodu v tom, že pri tanečnom cvičení nie je taký veľký tlak na výkon. Viac pozornosti sa venuje vlastným pocitom, je tu väčší priestor na kreativitu, príjemná hudba v kombinácii so správne zvoleným tancom dokážu znížiť úzkosť, prispieť k uvoľneniu a dokonca uľaviť od bolesti.“

S chuťou exotiky
Asi je zrejmé, že nepôjde o klasické párové tance, ako sú valčík či polka. Spojenie hudby a kvalitného fitnes tréningu ponúka zumba fitness, kuduro a reggaeton. „Áno, to sú dokonalé tance na skupinové cvičenia,“ nadšene súhlasí lektorka Dee z latino klubu na Prievozskej ulici v Bratislave. „Netreba vedieť tancovať, netreba poznať kroky, netreba mať kondičku, stačí opakovať po inštruktorovi a nechať sa viesť hudbou. Problémy, ktoré vás ťažili, sú zrazu preč, vy ste spotená, ale šťastná, plná energie a endorfínov, dokonale uvoľnená,“ usmieva sa.
Aj ľudia v tanečnej sále v bratislavskom Ružinove (www.zumbaruzinov.sk) sú vysmiati. Zväčša ženy rôzneho veku, s rôznymi postavami, rôznym postavením v práci, doma, v rodine, občas nejaký muž. Všetkých spája chuť robiť niečo dobré pre seba, svoje telá a duše.

Nesmrteľná zumba!
A tak cvičia napríklad zumbu. Alebo by bolo správnejšie povedať tancujú? Dnes všadeprítomná zumba sa nechtiac zrodila na hodine aerobiku. Stalo sa to tak, že kolumbijský fitnes tréner a choreograf Alberto „Beto“ Perez prišiel predcvičovať na hodinu bez kazety s vhodnými pesničkami. Preto musel improvizovať na rôzne skladby, ktoré boli naporúdzi. Lekcia však neskončila katastrofou, ako sa Alberto obával, naopak, bola nezvyčajne zábavná a ľudia ju chceli znova a znova. Zo zumby sa stal životný štýl a poznajú ju na celom svete.
„Každý by mal zumbu zažiť na vlastnej koži, iba tak naozaj pochopí, aká je to vzrušujúca zábava,“ pozýva na tanec atraktívny inštruktor fitness zumby Eliér. Má pravdu, na zumbe nie je čas na nudu, žiadna ďalšia hodina sa nepodobá tej predchádzajúcej, pretože sa vždy učia nové kroky a stále sa mení hudba. „Nielen hudba, ale aj rytmus,“ zdôrazňuje Eliér. „Zumba je aeróbne cvičenie na hudbu. Rýchla strieda pomalú, jeden tanečný štýl obmieňa druhý. Na zumbe sa nedá nudiť, pretože vás pohltí salsa, merenge, hip-hop, ča-ča-ča, samba a ďalšie štýly. Naozaj sa to ťažko opisuje, oveľa lepšie je aspoň raz to zažiť!“
Nedá sa pochybovať, že zumba je lákavé a neustále sa rozvíjajúce tanečné cvičenie, inak by zrejme nevznikalo toľko rôznych zumba smerov, napríklad zumba so stepermi, zumba vo vode, strong zumba ako intenzívny intervalový tréning či zumba pre deti. Áno, aj tie zumbu zvládnu, pretože tanečné kroky sú nenáročné, ale zároveň zlepšujú držanie tela, posilňujú svaly, formujú postavu a čistia hlavu.

Vášeň aj energia
Na terapiu tancom prisahá aj exotická Mara Lukama. Pochádza z Angoly, no väčšina z nás ju pozná ako krásnu sestričku z Ordinácie v ružovej záhrade. „Tanec mi doslova zmenil život. Hoci som odmala robila nejaký šport, vždy som si zároveň pripadala trochu disproporčná. Buď som sa trápila veľkým zadkom, alebo príliš silnými ramenami, alebo tukom obalenými stehnami. Všetko sa zmenilo a krásne vytvarovalo, keď som začala pravidelne tancovať kuduro a kizombu,“ spomína dnes už lektorka skupinových tanečných cvičení. „Africká hudba je svojská, niekomu môže pripadať tvrdá, ale keď sa započúva do rytmu a do slov, zistí, že je nesmierne očarujúca. Mne určite počarila,“ usmieva sa dlhonohá tanečnica s dokonalým telom. Mimochodom, vedeli ste, že slovo kuduro, čo je africký hudobný a tanečný štýl, v preklade znamená dokonalý zadok?
„Podľa mňa neexistuje radostnejší a príjemnejší spôsob chudnutia alebo vlastne žitia ako takého, než je život s kuduro. Vďaka nemu každý získa také tanečné a pohybové zručnosti, o akých ani nesníval. Na každej lekcii sa naučí zaujímavú mini choreografiu a rytmická hudba ho úplne pohltí. Len tak mimochodom si po pár lekciách všimne, ako jeho postava naberá dokonalé tvary.“ Lektorka Mara opisuje efekt tanečných hodín kuduro tak lákavo, že to chce človek hneď vyskúšať.

Volanie Karibiku
Alebo že by sme sa dali na reggaeton, ktorý valcuje svet ako zmes latino a reggae rytmov? Zatancovať si spolu s ostatnými na Aliciu Keys, Shakiru či Evanescence, dokonale sa vyblázniť a zabudnúť na svet plný stresu hneď za stenami tanečnej sály? Áno!
„Ak existuje tanec, pri ktorom sa dá naozaj naplno odviazať, je to reggaeton,“ myslí si lektora Dee. „Je naozaj pre každého bez rozdielu veku, pohlavia, výšky či váhy. Je pre ľudí, ktorí pri práci sedia, ale aj pre tých, ktorí majú jednostranný pohyb. Na lekcii každý ochutná kúsok exotiky a to je chuť, ktorá pumpuje do žíl život.“

Nech stehná robia mexické vlny!
Tak ako, aj vy ste dostali chuť hýbať sa hodinku v latino alebo afrických rytmoch? Tak kliknite napríklad na stránku zumbaruzinov.sk, kde sú nielen informácie o tanečných cvičeniach či rozvrh hodín, ale aj zaujímavé tanečné videá. Ľudia v nich sa neskutočne krásne vlnia, usmievajú sa a nezdá sa, že by trpeli, hoci cvičia. Toto dokáže jedine tanec!