Nedovoľte osteoporóze, aby vám znepríjemňovala život

Vznik osteoporózy je spojený najmä s vyšším vekom. U žien sa objavuje v období klimaktéria. Rednutiu kostí však možno úspešne predchádzať kombináciou pohybovej aktivity a vhodnej stravy.

Pravidelný pohyb kosti posilňuje
Ľudia, ktorí sa pravidelne hýbu, majú väčšinou vyššiu hustotu kostí ako tí, ktorí sú v tomto smere pasívni. Preto je dôležité venovať sa vhodným pohybovým aktivitám, ktoré vôbec nemusia byť náročné. Postačí aj chôdza, tanec či džoging. Bojovníkmi proti osteoporóze sú aj skupinové kardio aktivity či body and mind cvičenia, ako napríklad joga a pilates. Proti osteoporóze možno, samozrejme, bojovať aj silovým tréningom s činkami či vlastnou váhou. Odborníci odporúčajú venovať sa pohybovej aktivite v strednej intenzite aspoň 30 minút denne a sem zahrnúť nielen kardio cvičenia, ale aj posilňovanie.

Správne živiny sú nevyhnutnosťou
Nedostatok vápnika vedie k úbytku kostnej hmoty a môže byť spúšťačom osteoporózy. Dospelí nad 50 rokov by mali denne prijať až 1200 mg vápnika. Okrem vápnika je dôležitý aj vitamín D, ktorý sa podieľa na jeho vstrebávaní. Nedostatok vitamínu D hrozí najviac v zimných mesiacoch, keď organizmus nemá dostatok slnečného žiarenia, za pomoci ktorého si ho vie vyprodukovať sám.

Ďalšími dôležitými živinami pre kosti sú horčík, draslík, fosfor a vitamín K. Dbať treba aj na primeraný príjem proteínov, pretože práve bielkoviny sú zodpovedné za tvorbu kostí.

Potraviny pre zdravé kosti
Existuje celý rad potravín, ktoré prospievajú kostiam, ale majú aj mnoho iných zdraviu prospešných živín. Hrášok je bohatý napríklad na vitamín K, draslík, horčík a vápnik, ktoré kosti potrebujú. Podobné živiny obsahuje aj brokolica, kapusta či špenát.

Vo všeobecnosti sú bohatým zdrojom vápnika hlavne mlieko a mliečne výrobky. V kvalitnom mlieku nájdete proteíny, vitamíny a minerály (vápnik, fosfor). Vápnik i ďalšie živiny potrebné pre kosti sú však zastúpené aj v strukovinách, orechoch, celých zrnách, listovej zelenine či maku.

Ďalšie tipy, ako predchádzať osteoporóze
Okrem pravidelného pohybu a stravy bohatej na vápnik a ďalšie živiny je dôležité tráviť primeraný čas na slnku. To zabezpečí napríklad krátka prechádzka. Treba si tiež dávať pozor na prílišné solenie, zvýšený príjem alkoholu a fajčenie.

-m-