Nechcete sa ráno budiť ospalí? Skúste toto!

Počas spánku si vytvárame potrebnú energiu na ďalšie fungovanie do nasledujúceho dňa. Často sa však stane, že sa zobudíme ráno ospalí, kedy oddýchnutý svieži pocit je na míle vzdialený. Naše rady vám pomôžu, ako predchádzať ospalým ránam.


Obetuje spánku čas
Už veľakrát sme počuli, že spánok je pre niekoho strata času. Aj keď nepociťujete únavu, vedzte, že neskôr sa bude vaše telo relaxu a odpočinku dožadovať. Preto ani žiadne energetické nápoje, kávičky či zelený čaj kvalitný spánok nenahradí. Spať by sme mali v priemere 7- 8 hodín, tento čas je potrebný na kvalitnú regeneráciu.

Nejedzte pred spaním
Ak máte aj vy vo zvyku večerať pred spaním, rýchlo na to zabudnite. Čas od poslednej večere pred spaním je veľmi dôležitý, ovplyvňuje pocit ospalosti po zobudení. V prípade, že bude večerať neskôr ako 4 hodiny pred spánkom, váš organizmus nebude odpočívať, ale spracovávať jedlo, ktoré ste skonzumovali. Preto si to radšej odpustite a nechajte ho cez noc relaxovať.

Tiché a pohodlné miesto pre váš spánok
Dôležitým faktorom pre dobrý spánok je aj miesto. Takže ak spíte v stane na grilovačke, v autobuse alebo vo vlaku, nečakajte, že sa zobudíte ráno ako znovuzrodení. Otázka načerpania dostatočného množstva energie závisí aj od prostredia, v ktorom spíte. Preto dbajte na to, aby ste mali dostatočne vyvetranú miestnosť. Dbajte na to, aby vás nič nerušilo- napr. hluk či osvetlenie. Zabezpečte si maximálne pohodlie vo forme kvalitného vankúša a matraca.

Dostatočný pitný režim
To, že máme dodržiavať pitný režim, vieme asi všetci. Odzrkadlí sa to aj na pri vašom zobúdzaní a pocite sviežosti počas dňa. Dva litre čistej vody alebo neperlivej minerálky zabezpečia potrebnú dávku. Kombinujte to s bylinnými čajmi. Pred spaním sa odporúča medovka, pre kvalitnejší spánok. Samozrejme zabudnite na alkohol pred tým, ako si líhate do postele, ako iste viete, ráno sa cítiť sviežo rozhodne nebudete.

Vstávajte pokojne
Ak ráno vyskočíte v strese z postele, že nestíhate do práce, alebo hneď vás prepadne pocit, že ste mali byť dávno na nohách, bude vás to sprevádzať celý deň. Doprajte si každé ráno rituál, ktorý vás nabije pozitívnou energiou. Skúste po zobudení vykonať nejakú časovo nenáročnú činnosť, ktorá je vám príjemná. Ranná rozcvička, pitie kávy na balkóne v župane, alebo len tak si vychutnať výhľad cez okno. Ak sa táto maličkosť stane neoddeliteľnou súčasťou vášho rána, dodá vám energiu. Jediné, čo musíte obetovať je skôr si privstať.

Autor: Janka Radimáková