Nechce sa vám ráno vstávať? Zmeňte to

Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je rovnako dôležitý ako zdravá strava a pohyb. Ako docieliť, aby nebolo ranné vstávanie pohromou?

V práci od nás očakávajú plný výkon. Po príchode domov to nie je o nič jednoduchšie, pretože sa treba venovať deťom a domácim prácam. Do postele sa dostávame v neskorších večerných hodinách a ráno skoro vstávame. Ako zabezpečiť, aby ranné vstávanie nebolo utrpením?

1. Urobte maximum preto, aby bol spánok kvalitný

Dodržiavajte spánkovú hygienu, teda choďte spať v približne rovnaký čas, obmedzte používanie technológií pred spaním, spite v chladnej, tmavej a tichej miestnosti. Vyhnite sa pred spaním ťažkým jedlám, kofeínu a náročnému cvičeniu. Radšej si doprajte šálku upokojujúceho čaju z levandule, ľubovníka bodkovaného či harmančeka.

2. Čo môžeš urobiť večer, neodkladaj na ráno

Presuňte niektoré raňajšie činnosti na večer, ušetríte tak čas i kopec stresu. Tak napríklad nachystajte si oblečenie na ďalší deň, deťom pripravte desiatu vopred a nachystajte si aj všetko potrebné na prípravu raňajok.

3. Neposúvajte si budík

Máte budík nastavený tak, že ho posúvate ešte o 20 minút, pretože si radi poležíte v posteli? Nerobte to, neprinesie vám to nič iné ako únavu. Budík si nastavte podľa reálnej potreby a po jeho zazvonení hneď vstaňte. Ak s tým máte problém, umiestnite ho na vzdialenejšie miesto, aby ste museli z postele vstať. Nezabudnite si nastaviť melódiu, ktorá vás príjemne naladí.

4. Nezabudnite na pozitívny prístup

Nie nadarmo sa hovorí, že všetko je o prístupe. Ak si ráno znechutíte negatívnymi myšlienkami, je pravdepodobné, že vám nedajú pokoj ani počas dňa. Skúste teda ráno po prebudení poďakovať za to, že ste sa zobudili a máte okolo seba svojich milovaných. Povedzte sami sebe, že vás čaká ďalší pekný deň.

5. Rannými rituálmi k dobrej nálade

Čo vám ráno zlepší náladu? Ranné cvičenie, dlhá horúca sprcha s obľúbenou vôňou, voňavé sladké pečivo či chutná káva? Nech je to čokoľvek, doprajte si to. Kde je napísané, že do práce musíte chodiť autom či hromadnou dopravou? Ak je vonku krásne, choďte pešo a nenechajte sa znechutiť náhliacim sa davom. Jednoducho pokojne kráčajte a zhlboka dýchajte.

-w-