Nebojte sa vymeniť bielu múku
Blížia sa vianočné sviatky a od všadiaľ na nás útočia vianočné koláčiky. Možno už aj vy dlhšie uvažujete, že by ste to skúsili zdravšie, bez bielej múky, ale chýbajú informácie, ktoré by vás presvedčili.
Prečo vymeniť bielu múku za inú
Je ťažké vzdať sa múky úplne, preto môžete však vymeniť bielu za jej inú náhradníčku. Z nutričného hľadiska nám biela múka pomôže iba ku krátkodobému zasýteniu, potom nastupuje pocit „dala by som si niečo sladké“. Preto vymeňte bielu múku za celozrnnú. Obsahuje aj otruby, tie zrno obaľujú. Je najbohatším zdrojom živín, plná vitamínu B.
Skúste špaldovú
Ak sa rozhodnete vzdať bielej múky, pripravte sa na to, že tento špás bude niečo stáť. Cena za kilo špaldovej múky sa pohybuje okolo 2 eur. Napriek tomu, že má vysoký obsah lepku je vhodná do akýchkoľvek pokrmov. Jej výhodou je ľahká stráviteľnosť a v porovnaní s bielou múkou ponúka široké spektrum živín. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu B2, B17, z minerálov sa tu nachádza najmä železo, fosfor, draslík, horčík, mangán a meď.
Kombinujte pri pečení
Ak ste sa rozhodli upiecť aj zdravšie koláčiky a neviete sa múky vzdať, mali by ste vedieť ako múky kombinovať, aby bol želaný výsledok tip- top. Napríklad ražná múka je hustejšia a ťažšia, má nízky obsah lepku, a preto sa odporúča konzumovať so špaldovou. Na kysnuté cesto sa hodí špaldová múka a k tomu 1/3 celozrnnej múky. Pri perníkovom ceste uprednostnite špaldovú múku a 1/3 ražnej. Môžete použiť aj celozrnnú, ale pripravte sa na to, že cesto bude hutnejšie. Palacinky- kombinujte opäť špaldovú s ovsenou múkou a pri bábovke ovsená a špaldová v pomere „pol na pol“. Ak všetko dobre ochutíte a dodržíte pomer, môžete nám veriť, že vaše ratolesti rozdiel ani nespoznajú.
Makový koláč bez múky
Chutné koláče bez múky- aj to sa dnes dá. Netreba sa zľaknúť pridlhého zoznamu surovín a s chuťou sa pustiť do toho.
Toto potrebujeme:
Cesto:
250g mletého maku
250g práškového cukru
6 vajec
½ ČL mletej škorice
½ ČL citrónovej kôry
½ ČL mletých klinčekov
½ ČL sódy bikarbóny
2PL oleja
4 bielky
Poleva:
100 g maslo
100 g práškový cukor
2PL kakaový prášok
2PL vody
Takto ho pripravíte:
Cesto:
Rúru predhrejeme na 170°C. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou alebo strúhankou. Mak, cukor, koreniny a sódu bikarbónu zmiešame, pridáme celé vajcia a olej a vyšľaháme do peny.4 bielky vyšľaháme samostatne a potom ich vmiešame do makovej hmoty. Všetko vylejeme do formy a pečieme 50 minút.
Poleva:
Do menšieho hrnca dáme všetky suroviny na polevu a zohrejeme, nevaríme. Musíme dobre vymiešať, aby sa cukor rozpustil. Keď bude koláč vychladnutý potrieme ho poriadne polevou, aby dobre nasiakol. Keď ste si už odpustili múku, môžete podávať so šľahačkou.
Autor: Andrea Zummerová