Nebezpečný zápal močových ciest

Sadneme si do prievanu alebo na studený povrch a problém je na svete. Pri močení cítime nepríjemné pálenie, bolí nás v podbruší a telesná teplota sa nám každou minútou zvyšuje a zvyšuje. Milé dámy, nie je čo riešiť – prechladli sme. Ak toto menšie zlo budeme ignorovať, tak sa nám do našej zdravotnej karty vpíše ďalšia kontroverzná diagnóza – zápal močových ciest.

Krv v moči, neutíchajúce bolesti v podbruší a pocit na zvracanie sú prvými príznakmi tohto onemocnenia. Vaša samoliečba by mala pozostávať z urologického, harmančekového a brusnicového čaju. Nevyhnutný je príjem tekutín, konzumácia potravín bohatých na vitamín C, ako prvá pomoc sa odporúča aj odvar z brezových listov, vŕbovky malokvetej a z prasličky roľnej.

Ak bolesti do dvoch dní neustúpia, je potrebné navštíviť urologickú ambulanciu a zápal zlikvidovať pomocou antibiotík. Ak to podceníte, následky budú aj v tomto prípade nekompromisné. Zápal z dolných močových ciest nenápadne prejde na horné a bez najmenších problémov vás potrápi silnou obličkovou kolikou. Nedoliečený zápal a jeho časté opakovanie vedie k neplodnosti, zmenám močového ústrojenstva a taktiež aj k onkologickým ochoreniam.

Milé dámy, zápal močových ciest vzniká aj v dôsledku nosenia nohavičiek tango strihu, podceňovania pitného režimu, častého alebo minimálneho pobytu pod sprchou, čo je taktiež živnou pôdou pre množenie baktérií a vírusov.

Tatiana Kovalčinová