Nebezpečné štikútanie

Nepríjemný zvuk spôsobený kŕčovitým zovretím bránicových svalov vás pri rôznych významných udalostiach dostáva do trápnej pozície, z ktorej únikový východ len tak ľahko nenájdete. Ak je pre vás štikútanie záležitosťou občasnou, nie dennodennou, tak aj naďalej môžete pokojne spávať.

Štikútanie sa stáva chronickým vtedy, keď sa opakuje pričasto a trvá nie zopár minút, ale niekoľko hodín. Viete, aké zdravotné problémy môže predznamenávať? Viac než 30-minútové čkanie možno označiť za prvotný signál srdcovocievnych problémov, ochorení obličiek a nádorov. Ak konzumujete okorenené jedlá, s potravou prehltávate veľké množstvo vzduchu a medzi vaše záľuby patrí stres a vyčerpanosť, tak štikútanie vás bude prenasledovať častejšie než vlastný tieň.

Každú osvedčenú radu na zástavu štikútania treba praktizovať hneď na začiatku tejto nepríjemnej záležitosti. Štikútajúcim ľuďom sa odporúča vypiť pohár vlažnej vody v predklone, zadržať dych aspoň na tridsať sekúnd alebo dýchať do papierového vrecúška. Čkanie možno eliminovať šteklením či slabým úderom medzi lopatky. Taktiež aj malá lyžička cukru uvoľní kŕčovité sťahy bránice a štikútanie by malo byť do niekoľkých sekúnd pozastavené.

Tatiana Kovalčinová