Navštívte miesta, ktoré sa stali dejiskom slávnych filmov

Zažite filmovú atmosféru na vlastnej koži. Spoznajte miesta, ktoré zohrali významnú úlohu v kultových filmoch.

Napriek tomu, že technológie a grafické nástroje dnes dokážu pretvoriť fádne filmové štúdio prakticky na akýkoľvek priestor, predsa len si aj niektoré kultové filmy zachovali časť filmových dejísk v podobe skutočne existujúcich miest. Filmovým fanúšikom sa tak naskytuje možnosť mnohé z týchto známych miest navštíviť, keďže slúžia aj ako turistické atrakcie, v ktoré ich pretvorili práve slávne filmové snímky.

Harry Potter

https://unsplash.com/photos/b7MUFydsU64

Celosvetovo úspešná séria filmov o Harrym Potterovi si svojou originalitou podmanila všetky vekové kategórie a dodnes si získava čoraz viac nových fanúšikov. Navštíviť miesta, kde sa odohrávali kľúčové filmové scény je pre zarytých fanúšikov splnený sen. Nezabudnuteľný zážitok si môžete odniesť z vnútorných priestorov prestížnej Oxfordskej univerzity, ktorá Rokfortu prepožičala veľkú časť svojich miestností vrátane legendárnej knižnice a schodísk. Výnimočnosť fantastickej filmovej série si vychutnáte aj pri pohľade na Viadukt Glenfinnan, ktorý sa objavil v druhej a tretej časti, a to pri záberoch na uháňajúci Rokfortský expres. Okrem vizuálnych spomienok si z Inverness-shire môžete odniesť aj zážitok z jazdy vlakom cez spomínaný viadukt. V spojení s ikonickým expresom stavili tvorcovia na skutočné priestory vlakovej stanice King’s Cross v Londýne, ktorá je plne využívaná a jej priestory bezprostredne vyvolávajú spomienky na magický prechod čarodejníckych študentov cez tehlovú stenu.

Planéta opíc

https://unsplash.com/photos/a24HBUMmvUk

Planéta opíc je jedným z nestarnúcich filmov, ktoré ešte dlhú dobu po svojej premiére vypredávali sály kín po celom svete. Pokiaľ patríte k fanúšikom tejto výnimočnej fantastickej snímky určite oceníte možnosť prejsť sa po pláži, ktorá tvorili absolútny záver filmu. Pláž Point Dume sa svojím vzhľadom výrazne neodlišuje od hromady ďalších pláží typických pre Malibu v USA, ale zato má významnú hodnotu pre všetkých, ktorým Planéta opíc otvorila brány do sveta filmovej fantázie.  

Mamma Mia!

https://unsplash.com/photos/w-t1J3DVrB8

Moderné filmové spracovanie muzikálu Mamma Mia! spája v sebe súčasnú filmografiu a nadčasovosť hitov hudobnej skupiny ABBA. Grécky ostrov Skopelos bol vsadený do úlohy hlavného dejiska s výrazným exotickým charakterom, kde sa odohrávali nezabudnuteľné scény so slávnymi hereckými osobnosťami. Podobne ako ďalšie grécke ostrovy, aj Skopelos ponúka nekonečné možnosti pre cestovateľov a milovníkov plážovej dovolenky. Z filmu Mamma Mia! sa preslávila najmä pláž Kastani a nielen filmových fanúšikov zaujme stavba kostola Agios Ioannis Kastri, ktorý vo filme zohral kľúčovú rolu.  

Lara Croft: Tomb Raider

https://unsplash.com/photos/WT7wePyX8Ik

Jeden z najslávnejších filmov Angeliny Jolie bol síce z väčšej časti vsadený do umelo vytvorených priestorov, ale impozantný kamenný palác v rovnakej podobe ako vo filme môžu fanúšikovia navštíviť v centre Kambodže. Pôvodne budhistický chrám aktuálne patrí k najlákavejším turistickým atrakciám v krajine a rovnako sa zaraďuje na zoznam najslávnejších svetových chrámov. Neprehliadnuteľnou architektúrou a mimoriadne zachovalými pôvodnými múrmi láka nielen cestovateľov a turistov, ale aj archeológov, historikov a budhistov.

Priatelia

https://unsplash.com/photos/slstYczuUI8

Napriek tomu, že interiérové priestory seriálu Priatelia predstavovali pozmenené časti filmového štúdia, exteriér bytového domu, v ktorom sa pre divákov odohráva prevažná časť scénok, skutočne existuje a v priebehu rokov sa pretvoril na vonkajšiu turistickú atrakciu. Známa budova bytového domu s ikonickou kaviarňou na prízemí sa nachádza na rohu ulíc Bedford a Grove v Manhattane a každý deň víta davy fanúšikov.

Zuzana Bánska

Zdroj: https://www.travelandleisure.com/trip-ideas/filming-locations-around-the-world-you-can-actually-visit