Naučte sa zvládať stres a predĺžte si život!

 Vážne zdravotné problémy sú vo väčšine prípadov výsledkom dlhodobého stresu. Stres ovplyvňuje duševnú i fyzickú stránku osobnosti človeka, ktoré sú vzájomne spojené. Stres sa prejavuje u každého z nás iným spôsobom. Medzi príznaky stresu patrí únava, bolesti hlavy, plačlivosť, nespavosť, znížená alebo zvýšená chuť do jedla, apatia a frustrácia. Dôsledky dlhodobého stresu vedú k vážnym problémom, zamedzte im!
 
1. Zásadným spôsobom znížte počet povinností vo svojom diári! Stanovte si priority! Niektoré z nich nahraďte chvíľami, ktoré strávite s rodinou. Venujte sa priateľom a koníčkom. Snažte sa každý deň dopriať si aspoň chvíľu sebe – relaxovať so šálkou kávy, čítať knihu, maznať sa so psom či športovať. Dožičte si upokojujúci kúpeľ v zajatí medovky či levandule, oddychujte v saune, zverte sa do rúk skúseného maséra.
 
2. Ako by ste charakterizovali stres?
Stres je vo svojej podstate reakciou na podnety, ktoré sa odohrávajú okolo vás. Nezmeníte ich! Jediné, čo môžete ovplyvniť, je váš osobný prístup. Položte si otázku, či sú vaše reakcie a postoje naozaj adekvátne ku konkrétnej situácii. Vždy existuje možnosť voľby, voľby akým spôsobom budete reagovať – zostanete vo vnútri pokojným alebo vybuchnete?
 
3. V mnohých prípadoch podceňovaný spánok je dôležitejší ako sa nazdávate. Počas spánku sa regeneruje telo a odpočíva myseľ. Nedostatok spánku alebo jeho znížená kvalita stres zväčšuje. Snažte sa urobiť všetko preto, aby ste spali osem hodín denne hlbokým spánkom.
 
4. Neporovnávajte sa s ostatnými, nesúťažte s nimi a nezáviďte im! Buďte takí, akí v skutočnosti ste. Nátura Slovákov je neprehliadnuteľná – závidíme si i nos medzi očami. Chceme mať lepšiu prácu ako sused, štíhlejšiu postavu ako známa či najluxusnejšie auto v celom meste. Akoby to nestačilo, v snahe dosiahnuť „viac“, sa pod návalom stresu ženieme vpred, ďalej ako sú ostatní. Je život naozaj o hmotných veciach? Závisť, ohováranie, nezdravé súťaženie, stoja skutočne zato? Čo má v živote naozajstný význam? Odpovedzte si úprimne a žite podľa toho, čo vám našepkáva srdce a potvrdzuje rozum.

(-de-)