Nápoje, ktoré podporujú očistu a dodávajú živiny (nielen na jar)

Jar je pre mnohých z nás spojená s nedostatkom energie a únavou, ale aj s podráždenosťou či poruchami koncentrácie. Jarnej únave sa dá predísť nielen dostatočným spánkom, pohybom a zdravým jedálničkom, ale aj kvalitným pitným režimom.

Hoci sa o dôležitosti pitného režimu hovorí a píše takmer neustále, mnohí ho stále nedodržiavajú. Voda je základ aj v rámci zdravého životného štýlu. Dostatočný a kvalitný pitný režim by mal pozostávať z čistej alebo filtrovanej vody. Doplnkom pitného režimu môžu byť neperlivé minerálne vody určené na denné pitie, bylinkové čaje alebo riedené zeleninové a ovocné šťavy. Jedálniček môžeme obohatiť aj smoothie, ktoré sa však započítavajú skôr medzi jedlá ako nápoje.

Ktorými nápojmi si môžete pomôcť v jarnom období, keď sa pasujete s príznakmi jarnej únavy a zároveň chcete svoje telo očistiť a vyživiť?

Tipy na chutné a zdravé nápoje plné živín

  • Mätový čaj

Mätu môžete na okennom parapete pestovať po celý rok a využiť ju aj na jar na prípravu chutného čaju. Na šálku čaju potrebujete lyžicu čerstvých, alebo čajovú lyžičku sušených lístkov mäty. Zalejte ju horúcou vodou a nechajte 5 minút lúhovať. Keď čaj mierne schladne, dochuťte ho citrónovou šťavou a medom.
Mäta je zásobárňou viacerých prospešných látok a disponuje niekoľkými pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus. Pomôže vám pri bolestiach hlavy i nachladnutí. V jarných mesiacoch sa vám zíde aj benefit v podobe posilnenia obranyschopnosti. Je výborná na podporu trávenia a výborne naladí do nového dňa.

  • Zelené smoothie

Na detoxikáciu i posilnenie organizmus sú stvorené smoothie, extra tie zelené. Zmixujte baby špenát, stopkový zeler, uhorku, jablko, malé množstvo zázvoru a citrónovú šťavu. Ak máte k dispozícii čerstvé žihľavové listy alebo listy púpavy, pokojne ich do smothie pridajte. Zmixovanú zmes zrieďte s vodou a chutný nápoj máte hotový.

  • Cviklová šťava

Dobre uskladnená cvikla vydrží až do jari a môžete si z nej pripraviť jarnú kúru, ktorá organizmu dodá živiny. Stačí, keď cviklu odšťavíte a denne si doprajete 2 až 3 deci. Cvikla sa spája s množstvom pozitívnych účinkov na organizmus. Je bohatá na železo, ktoré je prevenciou anémie prejavujúcej sa napríklad únavou. Okrem toho má prirodzené protizápalové vlastnosti, prospieva tráveniu a dodáva energiu. Niektoré štúdie naznačili, že vďaka dusitanom je výborným zdrojom energie pred cvičením.
Mirka