Naozaj sa z kukurice priberá? Aké mýty sú spojené s konzumáciou žltého zlata?

Kukurica neodmysliteľne patrí k letným mesiacom. S jej konzumáciou sa stále spája množstvo mýtov, ktorým mnohí z nás veria. Z tohto dôvodu sa pozrieme na kukuricu a jej účinky na zdravie i hmotnosť bližšie.

Počas letných mesiacov rastie na záhradách. Predávajú ju na miestnych trhoch i supermarketoch a len málokto odolá vôni grilovanej kukurice v stánku, v centre mesta. Ak patríte medzi tých, ktorí majú radi kukuricu, doprajte si ju.

Konzumácia kukurice sa spája s množstvom výhod. Je nabitá vlákninou, ktorá znižuje jej glykemický index aj napriek tomu, že chutí sladko. Zaraďuje sa medzi potraviny s nižším glykemickým indexom (má GI pod 55). To znamená, že energia z nej sa uvoľňuje postupne a nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu.


Zdroj: freepik.com

Kukurica obsahuje množstvo výživných látok

Kukurica je nabitá pestrou paletou vitamínov, minerálov i stopových prvkov. Samozrejme, nechýbajú ani antioxidanty. Jedna stredne veľká kukurica obsahuje približne 88 kcal, 1,4 g tukov, 2 g vlákniny, 6,4 g sacharidov, 3,3 g bielkovín, ďalej vitamíny skupiny B, draslík, železo, horčík a zinok.

Pravidelná konzumácia kukurice sa spája, napríklad so znížením rizika vzniku cukrovky i rakoviny hrubého čreva. Betakarotén, luteín a zeaxantín prospievajú zraku. Draslík a horčík majú priaznivé účinky na zdravie srdca.

TOP 3 mýty, ktoré sa spájajú s konzumáciou kukurice

Možno ste už počuli, že z kukurice sa priberá a do diétneho jedálnička nepatrí. Časté argumenty znejú, že je to preto, lebo obsahuje veľa cukru a tuku. Pozrite sa spolu s nami, aké mýty sú spojené s konzumáciou kukurice.

Mýtus číslo 1: Z kukurice sa priberá

Snažíte sa schudnúť a odopierate si kukuricu, pretože sa bojíte, že sabotuje vašu snahu schudnúť? Mýlite sa. Ako je uvedené vyššie, jedna stredne veľká kukurica obsahuje približne 90 kcal.

Ak ju uvaríte, alebo pripravíte na grile iba s bylinkami, kalorická hodnota sa zásadne nezmení. To znamená, že z kukurice ako takej nepriberiete, pokiaľ ju nebudete robiť na masle alebo na oleji. Naopak, vďaka obsahu vlákniny vás kukurica zasýti na dlhší čas a dodá vášmu telu pestrú paletu výživných látok, čo je pri chudnutí dôležité.

Dobrou správou je, že ak si kúpite kukuricu určenú na popcorn a pripravíte ju len tak v hrnci, popcorn je maškrtou, ktorú si môžete dopriať aj pri diéte.


Zdroj: freepik.com

Mýtus číslo 2: Kukurica obsahuje príliš veľa cukru

Jeden stredne veľký klas kukurice obsahuje približne 6,4 g cukru. To je zhruba jedna tretina z toho, čo obsahuje banán, alebo pätina z cukru zastúpenom v stredne veľkom jablku. Dokonca aj červená repa obsahuje viac cukru ako kukurica.

Čo je však dôležité, kukurica obsahuje prírodné cukry, s ktorými nemá zdravý človek žiadny problém. Tento mýtus môže byť spojený napríklad s tým, že z kukurice sa vyrábajú sladidlá, ako napríklad kukuričný sirup. Tie so zdravým životným štýlom nemajú veľa spoločného.

Mýtus číslo 3: Varením sa z kukurice strácajú živiny

Pokiaľ kukuricu nevaríte príliš dlho, väčšej straty výživných látok sa báť nemusíte. Dokonca niektoré výskumy naznačujú, že tepelná úprava obsah niektorých látok znásobuje.

Varenie však nie je jediná možnosť, ako chutne pripraviť kukuricu. Výborná je grilovaná či pripravená v pare.

Mirka