Naozaj lepok lepí? Toto sú časté mýty o jedle a stravovaní

Lepok môže zalepiť črevo. (Nielen) hovädzie mäso je plné antibiotík. Ak chceme schudnúť, musíme z jedálnička vynechať tuky. Ľudské telo nedokáže spracovať kravské mlieko. Na jedlo a zdravé stravovanie sa kladie čoraz väčší dôraz. Je to téma, ktorá sa týka každého z nás – všetci jeme a azda všetci sa aj o jedle rozprávame. A tak vznikajú rôzne mýty, ktoré nie sú založené na pravde. Ako to však naozaj je?

Lepok lepí, ale iba cesto

Biele pečivo je nepriateľ, lebo obsahuje veľa lepku a ten môže zalepiť črevá. Toto je častý mýtus. Lepok skutočne lepí, ale iba cesto. Stará sa o to, aby bolo cesto pružné a dalo sa naťahovať. Zdravému človeku však lepok nijako neškodí a už vôbec nelepí črevo. Keby ho skutočne zalepil, organizmus by nedokázal cez tráviaci trakt vstrebávať potrebné živiny, a tak by telo začalo rýchlo prichádzať o svoju váhu.
Samozrejme, pre ľudí trpiacich celiakiou predstavuje lepok nebezpečenstvo. Ak s celiakiou nemáte problém, nebudete ich mať ani s lepkom. Pokojne si tak môžete objednať pizzu v Košiciach alebo kdekoľvek inde.

Pre zdravé stravovanie sú tuky i sacharidy dôležité

Častým mýtom pri chudnutí býva tiež, že základom sú bielkoviny, ktorých treba prijať najviac. Lebo z nich rastú svaly. A potom sacharidy a tuky znížiť na minimum. Ak vám záleží na zdravej strave, jedzte vyvážene. Aby organizmu nechýbali zásadné látky, dbajte na to, aby ste okrem dostatku bielkovín prijali rovnako dostatok tukov a komplexných sacharidov. Pri výbere denného menu v Košiciach či kdekoľvek inde, si pokojne doprajte jedlo bohaté na všetky tri zložky.

Zdravé telo dokáže mlieko spracovať

Ľudia často vyhľadávajú vegánske reštaurácie v okolí aj kvôli obavám z mlieka. Vo vegánskej kuchyni sú totiž používané iba rastlinné mlieka. Sú tieto obavy opodstatnené? Iste, pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou či alergiou na mliečne bielkoviny predstavuje mlieko riziko.
Zdravý organizmus ale dokáže mlieko a mliečne výrobky spracovať bez problémov. Dokonca, ľudia, ktorých trápi slabšia intolerancia laktózy, môžu bez obáv konzumovať aj kyslomliečne výrobky, ktoré sú plné užitočných laktobacilov.

Je naozaj mäso plné antibiotík?

Je vychýrená steaková reštaurácia v Košiciach, ktorej sa vyhýbate? Ak je to kvôli obavám z toho, že (nielen) hovädzie mäso je plné antiobiotík, môžete byť pokojný. Na území Európskej únie je totiž zakázané používať antiobiotiká a hormóny pre zvieratá určené na porážku. Ak zviera potrebuje takéto lieky, dostane ich, získava však aj ochrannú lehotu, počas ktorej nemôže byť porazené alebo sa nesmie dojiť. Toto všetko je prísne kontrolované a farmárom, ktorí by toto pravidlo nedodržali, hrozí vysoká pokuta.

Presvedč sa o nepravdivosti týchto mýtov sám, využi ultra rýchlu donášku jedla foodpanda.sk a dopraj si čokoľvek, na čo máš chuť.