Najobľúbenejšie Tatry a Slovenský raj, menej obľúbené medvede

Turistická sezóna v slovenských národných parkoch je v plnom prúde. Na čo lákajú Tatry či Slovenský raj? Ako sa správať na turistike, tak aby sme znížili pravdepodobnosť stretnutia sa s medveďom?

Slovenský raj ponúka vyše 300 km turistických chodníkov

V Slovenskom raji nájdete 300 km značených turistických chodníkov, pričom je z nich až 100 km vedených exponovaným horským a roklinovým terénom. Je preto vhodný jak pre rekreantov, tak aj pre „ostrieľaných“ turistických nadšencov. Môžete v ňom pozorovať množstvo unikátnych výhľadov, vodopádov a skalných útvarov. O aktuálnych uzáverách informuje Martin Pižem zo Správy NP Slovenský raj. „Dlhodobo je uzavretý modrý turistický chodník dolinou Tiesňavy pri Stratenej z dôvodu zosuvu pôdy, tento rok sú plánované práce na jeho opätovnom sprístupnení.“

Medveď ako strašiak turistov

Pre zníženie rizika stretu s medveďom sa vyhýbajte turistike v skorých ranných i večerných hodinách „Je potrebné vyhýbať  sa pohybu po území v súmračných hodinách večer a nad ránom, kedy je aktivita medveďa najväčšia. Odporúčame pohybovať sa výlučne len po vyznačených chodníkoch,“ upozorňuje Gabriela Kalašová zo Správy Národného parku Malá Fatra, ktorého celé územie sa nachádza v areáli výskytu medveďa hnedého. Obzvlášť pozorní by sme mali byť pri pohybe v hustom poraste, na miestach s hojnosťou lesných plodov, pri zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti, resp. ak sa pohybujeme proti vetru, pri tečúcej vode a podobne. „Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže akýkoľvek zvukový prejav (pískanie, tlieskanie, hlasnejší rozhovor), na základe ktorého má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu,“ konštatuje Kristína Bocková, zo Štátnej ochrany prírody SR.

Novinky v Tatrách tešia cyklistov no obmedzujú psičkárov

Tatranský národný park koncom minulého roku predstavil nový návštevný poriadok. „Po viac ako šesťročnom procese sa zavŕšilo spoločné úsilie kolektívu ľudí, ktorého výsledkom sú jasné pravidlá pohybu návštevníkov v najstaršom národnom parku na Slovensku. Možno nebudú vyhovovať všetkým, ale faktom je, že odzrkadľujú kompromis medzi záujmami ochrany prírody a požiadavkami záujmových skupín, ktoré využívajú územie národného parku,“ konštatuje Peter Spitzkopf, námestník riaditeľa Správy Tatranského národného parku.

Návštevný poriadok skrátil sezónnu uzáveru, obmedzil vstup psov a iných zvierat do vysokohorského prostredia a zlegalizoval pohyb turistov v okolí vysokohorských chát či vrcholov štítov. Návštevníci si môžu zobrať domáce zvieratká len mimo lokalít: s výskytom svištích kolónií, so stálou prítomnosťou kamzičích čried a lokalít výskytu veľkých šeliem i ďalších vzácnych a ohrozených druhov živočíchov. Turisti sa budú môcť voľne pohybovať okolo vysokohorských chát, vrcholov a ďalších miest mimo turistických chodníkov, kde sa za účelom krátkodobého oddychu zvyknú zhromažďovať. Okrem toho poriadok rozšíril nové trasy pre cyklistiku a vodnú turistiku.

Nie vždy jednoduchá údržba

Na to, aby sme sa mohli prejsť po turistických chodníkoch, musia prejsť dôslednou kontrolou a následnou údržbou. Využívajú sa ale aj také vychytávky ako napríklad kosačka na diaľkové ovládanie. Autá a štvôrkolky používajú na prístup k turistickým informačným miestam pracovníci strediska starostlivosti o turistickú infraštruktúru na spevnených asfaltových cestách a tam, kde to umožňujú podmienky terénu,“ hovorí Obžutová za Vysoké Tatry. V Slovenskom raji gro prác pri čistení a úprave terénu a turistických chodníkov prebieha manuálne, s použitím ručného náradia. „Najčastejšie ide o prerezávanie turistických chodníkov v roklinách a ich uvoľnenie od popadaných stromov," dodáva Pižem. Využívajú sa ale aj také vychytávky ako napríklad kosačka na diaľkové ovládanie. V Cetkoviciach sa najviac osvedčila kosačka Spider „Za ideálnych podmienok Spider zvyšuje efektivitu práce v lese. Plochu, ktorú predtým kosili 3 až 4 ľudia s krovinorezmi, dokáže v prípade šikovnej obsluhy jeden Spider,“ hovorí Jakub Rozmánek z lesnej škôlky v Cetkoviciach. „Spider urobí hektár práce za deň s jedným človekom, zatiaľ čo bez neho by som musel poslať 3 koscov. Znížil nám tak náklady a zároveň zvýšil produktivitu práce,“ pridáva sa Pavel Houfek, zaoberajúci sa frézovaním lesov. Stroj disponuje patentovaným systémom, ktorý umožňuje otočenie všetkých štyroch kolies kosačky na mieste o 360°, čo zjednodušuje prístup aj k menej prístupným miestam. „Do lesa som nič iné nezohnal, záhradné traktory nie sú vhodné, pretože by sa v lese zničili. Už len v miernom svahu by sa skĺzavali smerom dolu. Ostatné kosačky musíte ťahať alebo držať, takže tento stroj na diaľkové ovládanie je na kosenie v lese vynikajúci,“ dodáva Houfek.  

Prechádzka mimo turistický chodník vás vyjde draho

V chránenej oblasti alebo národnom parku je potrebné pohybovať sa len po turistickom chodníku a to nie len z dôvodu vyhnutia sa medveďovi. Pokiaľ z neho zídete, môžete zaplatiť mastnú pokutu. „Za tento druh protiprávneho konania – priestupku možno uložiť na mieste pokutu v blokovom konaní v maximálnej výške 300,-€  a u mladistvého max. do 60,-€),“ upozorňuje Bocková.