Najlepšie vitamíny pre ženy

Existuje 13 vitamínov. Každý z nich je rovnako dôležitý pre ženu v akomkoľvek veku. Avšak podľa odhadov trpí až 30 percent žien deficitom jedného alebo viacerých vitamínov, pričom toto riziko sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom.

Ideálne je dopĺňať vitamíny prostredníctvom zdravej, pestrej a vyváženej stravy. Avšak väčšina odborníkov sa zhoduje, že to nie je úplne možné, napríklad kvôli kvalite potravín, vysokej záťaži stresom, znečistenému životnému prostrediu, nevyváženému jedálnemu lístku a pod. Z tohto dôvodu sú doplnkom zdravej, pestrej a vyváženej stravy kvalitné multivitamínové suplementy.

Poďme si teda spoločne pripomenúť, ktoré vitamíny sú najlepšie pre ženy a aké sú ich účinky.

Vitamín A je antioxidant a nevyhnutnosť pre zdravý zrak

Vitamín A patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a následným vznikom ochorení. Vitamín A je nevyhnutnosťou pre zdravý zrak, neurologické funkcie, zdravú pokožku, tvorbu hormónov a reprodukčné zdravie.

Medzi zdroje tohto vitamínu patria vnútornosti, maslo a vaječné žĺtky. Betakarotén, prekurzor A vitamínu, sa nachádza v hokaido tekvici, sladkých zemiakoch, mrkve či sušených marhuliach.


Zdroj foto: freepik.com

Vitamíny skupiny B podporujú metabolizmus i mozog

Vitamíny skupiny B tvoria vitamíny, ktoré sa na mnohých telesných funkciách podieľajú spoločne. Sú nevyhnutné pre fungujúci metabolizmus a nervovú sústavu. Pomáhajú predchádzať únave a podporujú kognitívne funkcie.

Vitamíny skupiny B sa nachádzajú v pestrej palete rastlinných i živočíšnych potravín, ako napríklad v mäse, vajíčkach či mliečnych výrobkoch. Avšak sú zastúpené aj v celých zrnách, strukovinách, orechoch a semenách.

Vitamín C stimuluje imunitu i tvorbu kolagénu

Vitamín C patrí medzi najsilnejšie antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Je nevyhnutný pre hojenie rán, silnú imunitu, tvorbu kolagénu a predstavuje prevenciu skorbutu.

Ak sa podá pri prvých príznakoch respiračných ochorení v dostatočnom množstve, skracuje ich priebeh a zmierňuje intenzitu symptómov. Okrem toho podporuje vstrebávanie železa, a teda predstavuje prevenciu anémie.

Céčko sa nachádza v ovocí a zelenine, ako napríklad kivi, jahodách, rakytníku, čiernych ríbezliach, citrusových plodoch, červenej paprike a ďalších.


Zdroj foto: freepik.com

Vitamín D si organizmus vyrobí s pomocou slnečného žiarenia

Vitamín D je v skutočnosti hormónom. Od jari do jesene si ho ľudský organizmus vyrába sám za pomoci slnečného žiarenia. Stačí, keď strávite 15 až 30 minút denne na slnku bez opaľovacieho krému. V zime je potrebné tento vitamín suplementovať.

Deficit vitamínu D je spojený s oslabenou imunitou, sklonmi k depresii a úzkosti. Nájdete ho vo fortifikovaných potravinách, ale aj domácich vajíčkach či v kvalitnom mäse od dobytka pasúceho sa na slnku.

Vitamín E je prevenciou rakoviny a pokladom pre pokožku

Vitamín E je silný antioxidant, podporuje funkcie vnútorných orgánov, enzymatických i neurologických procesov. Spája sa aj s prevenciou niektorých druhov rakoviny, ischemickej choroby srdca či kognitívnych porúch. Dokáže pomôcť pri predmenštruačnom syndróme i ťažkostiach s pokožkou.

Vitamín E sa nachádza v pšeničných klíčkoch, slnečnicových semiačkach, mandliach, lieskových orechoch, špenáte, avokáde i píniových orieškoch.


Zdroj foto: freepik.com

Vitamín K predstavuje nevyhnutnosť pre silné kosti i dobrú zrážanlivosť krvi

Vitamín K je známy najmä ako vitamín dôležitý pre pevné kosti a dobrú zrážanlivosť krvi. Nie každý však vie, že je potrebný aj pre zdravie srdca, a teda je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.

Vitamín K sa nachádza v mliečnych výrobkoch, listovej zelenine, brokolici, rybách i vajíčkach.

Mirka

 

 

Zdroj foto: freepik.com