Najlepšie vianočné medovníky
Najlepšie vianočné medovníky upečiete vďaka tomuto receptu od medovinárstva Včelovina
Budete potrebovať tieto ingrediencie:
70 dkg hladkej múky špeciál, 22,5 dkg práškového cukru, 15 dkg tuku (Palmarín), 5 PL medu, 1,5 PL perníkového korenia, 5 PL mlieka, 2 celé vajcia, 1 KL sódy bikarbóny a 1 KL kakaa.
Postup prípravy
cesta začína rozdelením dávky múky na dve časti, pričom jednu časť vložíme do misky spolu s dávkou sódy bikarbóny a druhú odložíme na dosku. Do väčšieho hrnca dáme med, 1 vajce, cukor, tuk, perníkové korenie a mlieko. Obsah hrnca miešame nad parou do mierneho zhustnutia a neskôr pridáme múku so sódou bikarbónou. V hrnci všetko spolu varíme za stáleho miešania asi 15 minút. Ešte teplé cesto následne vylejeme do zvyšku múky pripravenej na doske a vypracujeme tuhé cesto. Necháme vychladnúť a cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Medovníčky pred aj po upečení pretrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre rozohriatej na 170 °C asi 10 min.