Najlepšie raňajky: mix rôznych druhov vločiek

Rôzne druhy vločiek predstavujú perfektný základ raňajok alebo desiaty. Podľa PhDr. Karolíny Hlavatej, odbornej garantky Viem, čo jem, je riešením zmes vločiek. Kombinácia rôznych obilnín zvyšuje pestrosť stravy a pomáha rozšíriť i spektrum prijímaných zdraviu prospešných látok. 

Ušetrí čas a zaistí prísun živín

Ráno je potrebné naštartovať organizmus, ktorý „funguje“ na cukry. Jednoduché cukry nakopnú telo aj myseľ. Pripravené zmesi by však nemali byť zbytočne presladené. „Je dôležité čítať informácie na obale a vybrať si mix bez pridaného cukru. Najlepšou voľbou je preto müsli v podobe rôznych druhov vločiek, doplnené o semienka, orechy, kvalitnú čokoládu alebo sušené nesladené ovocie,“ vysvetľuje PhDr. Karolína Hlavatá. Príkladom vyváženej zmesi vločiek sú nové výrobky EMCO – Mysli ľahké a krehké, ktoré sa skladajú z ovsených, jačmenných, žitných a pšeničných vločiek. Obsahujú minimum pridaného cukru a sú  doplnené o superjedlo (semienka, goji, brusnice).

 

Rozmanitosť podporíte pridaním čerstvého ovocia

Vločky je vhodné kombinovať s potravinou bohatou na bielkovinu, ako je napríklad tvaroh jogurty alebo mlieko, vrátane rastlinných alternatívnych náhrad mlieka, napr. mandľové alebo sójové nápoje. Antioxidačnou bombou sú čučoriedky, maliny a iné drobné plody. Zaujímavé je i sušené ovocie, napr. sušené brusnice alebo goji, nesladenou novinkou je mrazom sušené ovocie, ktoré si zachováva vysokú nutričnú hodnotu, chuť, farbu a štruktúru.

Mali by ste vedieť

  • Ovos má vysoký obsah bielkovín, priaznivé zastúpenie aminokyselín a beta-glukánov, ktoré znižujú celkovú hladinu cholesterolu
  • Raž je cenným zdrojom vlákniny a bioaktívnych látok, ktoré zlepšujú metabolizmus sacharidov
  • Jačmeň sa vyznačuje vysokým obsahom vitamínov skupiny B a železa
  • Najväčší obsah minerálnych látok je sústredený v klíčku a obale zrna pšenice, preto je nutrične hodnotnejšia celozrnná múka

Vločky a nadbytočné kilogramy

Dietológovia odporúčajú vločkové zmesi ako dobrú voľbu pre bojovníkov s nadbytočnými kilogramami. Ľudia v redukčnom režime by však mali dodržiavať doporučené množstvá, nepridávať cukor ani med. Aj s ovocím je nutné zachádzať opatrne. Na druhú stranu je možné pridať trochu viac tvarohu či jogurtu. Porcia vločiek na raňajky sa variuje podľa celkového energetického príjmu. Pre chudnúcich je porcia 50 g, pre neredukčné režimy 80-100 g. S bielkovinami nešetrite, optimálne je pridať aspoň 200 g jogurtu alebo 150 g tvarohu. Porcia čerstvého ovocia pre redukčné režimy je 50-100 g.

Zdroj: www.vimcojim.cz

Súťažná otázka: Ktorá obilnina sa vyznačuje vysokým obsahom železa?

Správna odpoveď: Jačmeň

Výhry posielame Ľudmile Pěčovej do Banskej Bystrice a Nataše Lušňákovej do Oščadnice

Srdečne blahoželáme!