Najlepšie nápoje pri športe

Ak športujete, je potrebné, aby ste kvalitne dopĺňali tekutiny. Nezáleží na tom, či ste rekreačný športovec, alebo sa radíte medzi tých, ktorí sa cvičeniu venujú pravidelne. Preto nie je na škodu vedieť, po akom nápoji je vhodné siahnuť. Riaďte sa druhom športu, ktorý vykonávate, prostredím a teplotou. Úplné tabu by mali byť bublinkové a sladené nápoje.


Ako ich rozoznať?
V prvom rade by sme si mali osvojiť, že piť počas cvičenia musíme v malých dávkach. Na začiatku rozdeľujeme nápoje najmä podľa chuti, ale kľúčovým prvkom je jeho funkcia a zloženie. Ak máte tréning v krátkom časovom intervale, ale je dosť intenzívny, odporúča sa pitie nápojov s vyšším obsahom minerálov. Na dlhotrvajúci tréning si doprajte skôr menej minerálov a viac kofeínu, aby ste mali dosť energie.

Čistá voda proti únave
Väčšina z nás siaha po čistej vode. Pri jej nedostatku pociťujeme nielen bolesti hlavy, ale aj únavu. Tento číry zázrak je pre nás maximálne dostatočný, ak ste fanúšikom aerobicu a jeho interval nepresiahne viac ako šesťdesiat minút. Pamätajte však, že piť musíte pravidelne a nie až vtedy, keď sa ohlási smäd.

Minerálna voda doplní sodík
S dynamickou pol hodinkou športu by mala prísť aj istá dávka minerálov v podobe minerálnej vody. Ideálna je tá, ktorá obsahuje viac sodíka a prírodný cukor. Ten vás dobije rýchlou energiou a sodík pomáhať udržiavať tekutiny v tele.

Iontové nápoje na dlhší tréning
Ak už patríte k tým, čo vyvíjajú športovú aktivitu pravidelne, ionťáky iste poznáte. Pri dlhom tréningu sú vhodnejšie ako voda, lebo vám dodajú potrebné látky, ktoré strácame potením. Vedzte však, že s ich konzumáciou sa to nemá preháňať, a preto ich rieďte čo najviac s vodou. Obsahujú minerály ako sodík a draslík, ten je výbornou prevenciou proti kŕčom.

Pite aj po výkone
Čas, kedy docvičíte, by mal byť ten, kedy doplníte stratené vitamíny. Pamätajte, že čím je teplota prostredia vyššia musíte doplniť aj viac minerálov. Pri záťaži do dvoch hodín je nutné doplniť svalový a pečeňový glykogén, takže pokojne siahnite po sladšom nápoji. Ideálnou voľbou je džús, ktorý môžete doplniť minerálnou vodou.

Autor: Janka Radimáková