Najlepšie jedlá pre zdravý mozog

Mozog je orgánom, ktorý spotrebúva veľké množstvo energie. Preto ho potrebujeme zásobovať kvalitným palivom každý deň.

Pre zdravie a správnu funkciu tohto dôležitého orgánu sú potrebné obzvlášť niektoré živiny, ako napríklad omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, vitamín E a ďalšie. Ak vás zaujíma, ktoré jedlá jesť na podporu zdravia mozgu, čítajte ďalej.

Mastné ryby

Ryby, ako losos, makrela, tuniak, sardinky a sleď, sú pre mozog veľmi prospešné. Je to najmä kvôli obsahu omega-3 mastných kyselín.

Tieto kyseliny pomáhajú budovať membrány okolo každej bunky v tele, vrátane tých mozgových. Môžu teda zlepšiť štruktúru mozgových buniek - neurónov.

Štúdia z roku 2017 zistila, že ľudia s vysokými hladinami omega-3 mastných kyselín mali zvýšený prietok krvi v mozgu a lepšie kognitívne schopnosti.

Oriešky a semená

Ďalším dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú rôzne orechy a semená. 

Majú aj vysoký obsah vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom. Pre mozog sú obzvlášť dobré vlašské orechy, mandle, lieskové orechy a slnečnicové semiačka.

Štúdia z roku 2014 zistila, že vitamín E môže tiež prispieť k zlepšeniu kognitívnych funkcií mozgu a k zníženiu rizika Alzheimerovej choroby.

                                                   Zdroj foto: freepik.com

Bobuľové ovocie

Čučoriedky, jahody, maliny a iné bobuľové ovocie je výborným zdrojom antioxidantov, najmä flavonoidov, ktoré zlepšujú komunikáciu medzi mozgovými bunkami. Navyše chránia mozog pred starnutím a podporujú učenie a pamäť. V neposlednom rade antioxidanty  pomáhajú znižovať riziko neurodegeneratívnych chorôb súvisiacich s vekom.

Horká čokoláda

Ak si radi pochutnáte na horkej čokoláde s vysokým obsahom kakaa (aspoň 70%), potešíte tým aj svoj mozog. Takáto čokoláda obsahuje cenné flavonoidy, ktoré patria medzi antioxidanty a  ktoré zlepšujú koncentráciu, pamäť a celkový kognitívny výkon.

Štúdia z roku 2018 poukázala na pozitívne účinky tmavej čokolády na posilnenie mozgu. Výskumníci použili zobrazovacie metódy na sledovanie aktivity v mozgu po tom, čo účastníci zjedli čokoládu s najmenej 70 % kakaa.

Vedci dospeli k záveru, že konzumácia tohto typu tmavej čokolády môže zlepšiť plasticitu mozgu, ktorá je rozhodujúca pre učenie, a môže poskytnúť aj ďalšie pozitívne účinky na mozog.

Vajíčka

Vajcia sú ďalším účinným jedlom pre mozog. Sú dobrým zdrojom vitamínu B-6, B-12 a

kyseliny listovej. Tieto vitamíny sú dôležité aj pre správnu funkciu mozgu.

Navyše vajíčka obsahujú cholín, čo je prvok, ktorý je súčasťou bunkových membrán mozgu a pomáha chrániť pred mozgovou mŕtvicou.

Avokádo

Avokádo patrí medzi bohaté zdroje zdravých nenasýtených tukov, ktoré prispievajú k zníženiu rizika poklesu kognitívnych funkcií (demencie).

Okrem toho sú zdrojom vitamínu E, vitamínov skupiny B a draslíka, vďaka čomu ešte viac prispievajú k zdraviu mozgu na rôznych úrovniach.

                                                             Zdroj foto: freepik.com

Do zoznamu jedál, ktoré podporujú zdravie mozgu, možno zaradiť množstvo ďalších. Za zmienku stoja hlavne:

  • olivový olej,
  • zelený čaj,
  • listová zelenina a
  • celozrnné potraviny.

Čo škodí mozgu?

Aby sme podporili zdravie mozgu, je dobré nielen zaradiť do jedálnička vyššie uvedené jedlá. Treba sa tiež vyhýbať faktorom, ktoré mozgu škodia. Sú to najmä tieto:

  • fajčenie,
  • alkohol,
  • nedostatok spánku,
  • stres,
  • nedostatok pohybu a
  • konzumácia nezdravého jedla.

Zaujímavosť na záver

Vedci zistili, že mozgu škodí aj príliš hlasná hudba. Ak počúvame hudbu so slúchadlami naplno, môžeme si trvalo poškodiť sluch už za 30 minút. Nejde však len o uši - strata sluchu u starších dospelých súvisí s problémami mozgu, ako je Alzheimerova choroba a strata mozgového tkaniva. Pozor preto na tento zlozvyk a podľa odborníkov by sme mali mať hlasitosť nastavenú na maximálne 60%.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324044

 

 

Zdroj foto: freepik.com