Najlepšie cviky pre pevné bruško

Ktorá z nás by nechcela mať pekné bruško? Taká zrejme neexisstuje však ...tým menej náročným dokonca stačí, ak im nič neprevísa zo zapnutých nohavíc. Či patríte do prvej alebo druhej kategórie, je načase, aby ste o dokonalých krivkách prestali len snívať, ale pre ich dosiahnutie aj niečo robiť. Ideálne je začať niekoľkými cvikmi na doma. Pokiaľ sa im budete venovať každý deň, výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

 
Malé brušáky na rozohriatie
Ľahnite si na chrbát a pre rozohriatie si dajte sériu dvadsiatich brušákov. Nemusíte dvíhať celý trup robte tzv. malé brušáky: Obe ruky držte zložené za hlavou a pri zdvihu ťahajte bradu nahor. Najvyššiu fázu zdvihu ohraničte po oddelení lopatiek od podložky. Sústreďte sa aj na správne dýchanie, čo znamená, že vzduch vydychujete vždy pri napätí svalov. Aj keď vykonávate menší pohyb ako pri klasickom prevedení sed-ľah, cvičte dôkladne.
 
Pokračujte s nohami nad zemou
Ostante v ľahu na chrbte. Jednu nohu zodvihnite a ohnite tak, aby ste i v kolene dosiahli pravý uhol. Druhú nohu, ktorú ste doteraz mali vystretú, zodvihnite niekoľko centimetrov nad podložku bez toho, aby ste ju ohli. Majte ju stále rovnú a napnutú. Ruky opäť zložte za hlavu a trupom vykovnávajte zdvihy ako pri brušákoch. Zvládnite pätnásť opakovaní a nohy vymeňte. Doprajte si niekoľkosekundový oddych a urobte ďalšiu sériu.
 
Pre odvážnejšie: Nohy striedajte
Teraz vyskúšajte o čosi zložitejšiu variantu predcházajúceho cviku a pri každom zdvihu nohy vymeňte. Jednostaj tak budete striedať nohy v pravom uhle a tesne nad zemou. Najdôležitejšie je, aby ste pri cviku ostali vždy pevná a sústredili sa predovšetkým na napínajúce sa svaly na brušku. Nedajte sa rozhádzať, keď zo začiatku sa vám nebude dariť držať rovnováhu. Je to úplne prirodzené, nikto predsa učený z neba nespadol.
 
Najväčší zaberák: Spodné bruško
Tréning na zemi ukončíme posiľňovaním svalov spodného bruška: Ruky držte stále zložené za hlavou a bradu stále ťahajte nahor. Nohy môžete prekrížiť v oblasti kotníkov, alebo ponechať vedľa seba. Teraz ich zodvihnite do pravého uhla (pričom ostávajú obe nohy vystreté, alebo minimálne ohnuté). Cvik vykonávate tak, že tlakom na spodné bruško sa snažíte pomaly a precízne dvíhať ich ešte vyššie - oddeľujete kríže od podložky. Vydrže osem opakovaní a na malú chvíľku si odpočinte. Potom vykonajte ešte jednu alebo dve série.
 
Nezabudneme ani na bočné svaly
Ná záver neopomeňte precvičiť aj bočné brušné svaly. Nohy majte zložené na zemi, pokrčené v kolenách, chodidlá sú celou svojou plochou na podložke. Ruky majte vystreté a len zopár centimetrov vzdialené od svojho tela. Dlane pritom smerujú nahor. Zodvihnite hlavu a vrchnú časť tela zhruba po lopatky a celým trupom sa hýbte raz do pravej a druhý krát do ľavej strany tak, ako by ste dlane chceli približovať k pätám. Vykonajte dvadsať opakovaní na každú stranu v dvoch alebo troch sériách.
 
Po pravidelnom a poctivom praktivzovaní uvedených cvikov sa môžete tešiť na výsledky už o dva či tri mesiace. Ak sa chcete v plavkách pýšiť pekným bruškom, je teda najvyšší čas začať!
 
Autor: Andrea Zummerová