Najlepšie čaje na zahriatie a posilnenie imunity v zime. Máte ich vo svojej bylinkovej lekárničke?

Čaje v zime príjemne zohrejú a pre mnohých z nás neodmysliteľne patria k zimnému leňošeniu pri knihe alebo dobrej hudbe. Ak si vyberieme správne, môžeme pravidelným pitím čaju podporovať aj našu obranyschopnosť. Inšpirujte sa – máme pre vás tri chutné tipy, ktoré naozaj fungujú!

Echinacea purpurová

Jednou z bylín podporujúcich imunitný systém je echinacea purpurová. Podľa metaanalýzy, ktorá hodnotila výsledky 14 štúdií, prišli vedci k nasledovným dvom záverom – môže znížiť šance na prechladnutie o 58 percent a skrátiť trvanie bežného prechladnutia takmer o 1,5 dňa. Keďže má echinacea protizápalové vlastnosti a posilňuje imunitu, môže zmierniť príznaky chorôb horných dýchacích ciest, ako napríklad akútnej sinusitídy, astmy a bežného prechladnutia. Podľa ďalších štúdií je schopná bojovať proti vírusovým respiračným infekciám, vrátane chrípky, a zároveň znižovať zápal a riziko vzniku bakteriálnych komplikácií.
Za zmienku stoja aj ďalšie prospešné účinky echinacey. Je bojovníčkou proti rakovine, zmierňuje bolesť, funguje ako mierne preháňadlo a má protizápalové účinky. V neposlednom rade výťažky z tejto rastliny pomáhajú pri kožných ťažkostiach, úzkosti, depresii i sociálnych fóbiách.

  •     1 – 2 čajové lyžičky sušenej zmesi čaju zalejeme 2,5 dcl vriacej vody, necháme 10 minút lúhovať pod pokrievkou, precedíme a podávame.

Rumanček pravý kamilkový

Väčšina z nás si spája tento čaj s upokojujúcimi vlastnosťami a schopnosťou navodiť spánok. Ženy ho tiež  využívajú pri zmiernení predmenštruačného syndrómu. Avšak kamilky sú aj výbornou  voľbou na posilnenie imunitného systému, ktorý chráni naše telo pred patogénmi. Špeciálne zlúčeniny, obsiahnuté v tejto liečivej rastline, znižujú zápal a zvyšujú antibakteriálnu aktivitu.
Medzi ďalšie potencionálne výhody pravidelného pitia tohto bylinkového čaju patria zníženie rizika srdcových chorôb a rakoviny a regulácia cukru v krvi. Pri použití zvonku je pokladom pre pokožku, najmä pre aknóznu pleť. Úľavu prinesie aj pri tráviacich problémoch, zápaloch močových ciest a zadržiavaní vody v tele.

  •     1 – 2 čajové lyžičky zalejeme vriacou vodou v množstve 2,5 deci, necháme 10 minút lúhovať a precedíme.

Modrý čaj

Ak ste ešte nepočuli o modrom čaji, je čas napraviť to. Čaj pochádza z rastliny Clitoria ternatea. Kvetu sa hovorí aj motýlí hrachový kvet. Už samotný názov napovedá, že vzniknutý zápar má krásnu modrú farbu.
Modrý čaj je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédy. Obľúbený je v Thajsku, Vietname, Bali a Malajzii. V Thajsku a Vietname si ho bežne vychutnávajú v kombinácii s citrónovou trávou, napríklad po večeri.
Vďaka obsahu špeciálnych látok je výborný na posilnenie imunity, zlepšenie kognitívnych funkcií a dokonca môže pomôcť aj pri chudnutí. Zaujímavé je aj to, že má antipyretické vlastnosti. To znamená, že keď človek nemá poruke paracetamol, môže použiť modrý čaj v dávke 200 – 400 mg extraktu. Toto množstvo vraj dokáže znížiť teplotu až na 5 hodín. Podľa štúdie, publikovanej v časopise International Research Journal of Pharmacy, je obsah antioxidantov v modrom čaji dostatočne vysoký na to, aby bojoval proti zápalom spôsobujúcim choroby.

  •     Na prípravu potrebujete 1 kopcovitú čajovú lyžičku listov modrého čaju alebo 5 – 10 sušených kvetov. Zalejte ich horúcou vodou a nechajte 15 minút lúhovať. Potom preceďte a podávajte.


Mirka