Najdôležitejšie vitamíny a minerály pre vaše zdravie

Jedným z problémov vyspelých krajín je plytvanie potravinami. To znamená, že väčšina obyvateľov má jedla viac, ako potrebuje. Napriek tomu sa podvýživa vyskytuje čoraz častejšie aj v Európe. Trpia ňou nielen starší ľudia, ale aj deti a tí, ktorí majú nadváhu či obezitu.

Podvýživa súvisí s nedostatočným množstvom esenciálnych živín v organizme v dôsledku nekvalitného jedálnička. Častý je, napríklad nedostatok železa u detí i tehotných žien.

Ak vás zaujíma práve anémia - ako doplniť železo, čítajte ďalej. Pozrieme sa však aj na ďalšie dôležité vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné pre dobré telesné a duševné zdravie.

Podpora trávenia i produkcia kolagénu: poznáte 3 vitamíny a minerály pre vaše zdravie?

Vitamíny a minerály patria medzi esenciálne živiny. To znamená, že ich musíte pravidelne prijímať prostredníctvom stravy. Ak ich je v tele nedostatok, prejavuje sa to nepríjemnými symptómami.
Ktoré vitamíny a minerály nám často chýbajú?

Vitamín C je dôležitý pre imunitu i tvorbu kolagénu

Vitamín C patrí medzi najdôležitejšie vitamíny a antioxidanty, pretože chráni bunky pred oxidačným stresom. Jeho úlohou je posilňovať obranyschopnosť organizmu, podporovať hojenie rán a pomáhať telu pri produkcii kolagénu.

Kolagén je najhojnejšie zastúpená bielkovina v ľudskom tele, ktorú si organizmus vytvára sám. Avšak už po 25. roku života jeho produkcia prirodzene klesá. Čo sa môže prejaviť aj bolesťou kĺbov.

V tomto prípade je nevyhnutné zvýšiť prísun kolagénu formou stravy a za zváženie stoja aj kvalitné doplnky výživy, ako napríklad Versan - kolagén na kĺby, ktorý obsahuje najväčšie množstvo kolagénu a kyseliny hyalurónovej, ďalej chondroitín sulfát a vitamín C.

Vitamín C sa nachádza najmä v ovocí a zelenine, ktorú Slováci stále konzumujú nedostatočne. Odporúčanie, prijať denne aspoň 5 porcií zeleniny a ovocia, dodržiava iba málokto.

Vitamín C sa nachádza, napríklad v červenej paprike, jahodách, citrusových plodoch, rakytníku či melóne.

Vitamíny skupiny B pre trávenie i dobrú náladu

Komplex B vitamínov tvorí 8 základných vitamínov, konkrétne B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12. Tie vykonávajú v ľudskom tele pestrú paletu funkcií. Jednou z nich je správne fungovanie metabolizmu.

Väčšie množstvo B vitamínov potrebujú starší ľudia, vegetariáni a vegáni i tí, ktorí majú tráviace problémy. Pri ťažkostiach s trávením, ako napríklad pocity plnosti, bolesti brucha a žalúdka, nadúvanie, kŕče či nevoľnosť, je potrebné doplniť B vitamíny, ideálne formou potravín a upraviť stravovacie zvyklosti. Nevyhnutná je aj podpora trávenia, ktorá prinesie okamžitú úľavu od nepríjemných symptómov, napríklad prostredníctvom liečivých rastlín a tráviacich enzýmov.

Vitamíny skupiny B sa nachádzajú v mäse, vajíčkach, strukovinách, semenách, orechoch i celých zrnách.

Železo je prevenciou anémie

Železo je nevyhnutné pre tvorbu hemoglobínu. Z nedostatku železa vzniká anémia, ktorá sa prejavuje bledosťou, únavou, búšením srdca, poruchami koncentrácie i studenými končatinami.

Deficitom železa trpia často vegetariáni, vegáni i tehotné ženy. Počas gravidity sú nároky organizmu na prísun železa väčšie. Aj preto gynekológovia odporúčajú tehotným ženám užívať železo vo forme doplnku výživy, ktoré však v mnohých prípadoch spôsobujú tráviace problémy, ako napríklad zápchu.

Výživový doplnok SmartHit Ferrum obsahuje železo v lipozomálnej forme, ktoré sa dobre vstrebáva a čo je dôležité, má minimálne nežiaduce účinky.

Avšak najlepšie je deficitu železa predchádzať konzumáciou zdravej, pestrej a vyváženej stravy. Železo sa nachádza nielen v mäse, ale aj strukovinách, tofu, kešu orechoch, trstinovej melase či brokolici.

Ak sa rozhodnete železo do organizmu dopĺňať vo forme mäsa, nezabudnite si k nemu naservírovať zeleninu. Tá je zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje vstrebávanie železa.