Nadýchané muffiny z vaječného likéru

Čas prípravy: 40-50 minút
Porcie: 8 (kusov)
Ingrediencie:

    • 1 veľké bio vajce
    • 270 g múky
    • 100 g kryštálového cukru
    • 200 ml cmaru
    • 70 ml rastlinného oleja
    • 90 ml vaječného likéru
    • 2 vanilkové struky Kotányi
    • 0,5 balenia prášku do pečiva
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • 1 štipka morskej soli (Kotányi mlynčeka)
    • 9 polievkových lyžíc maku
Na krém z vaječného likéru:
    • 250 g šľahačky
    • 1 ks. Kotányi vanilkový struk
    • 5 polievkových lyžíc vaječného likéru

Prípravné kroky:
1. Na nadýchané muffiny vyšľaháme a speníme vajíčko v miske s cukrom a vanilkovými semienkami zo struku.
2. Potom sa pridá vaječný likér, rastlinný olej a cmar a dobre sa premieša. Teraz zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ a opatrne vmiešame vaječnú zmes a znova premiešame.
3. Teraz by sme mali mať hladké cesto. Rúru vyhrejeme na 180°. Formu na muffiny premastite trochou tekutého masla a potom ho rovnomerne naplníme cestom. Posypeme trochou maku a dáme piecť do rúry na 20-25 minút.
4. Medzitým si môžeme pripraviť šľahačku z vaječného likéru. Vyšľaháme šľahačku a vmiešame vanilku z jedného struku.
5. Tesne pred koncom vmiešame vaječný likér. Vyberieme muffiny z formy a necháme ich schladiť. Potom podávame so šľahačkou z vaječného likéru.