Nadýchané muffiny z vaječného likéru
Čas prípravy: 40-50 minút
Porcie: 8 (kusov)
Ingrediencie:
• 1 veľké bio vajce
• 270 g múky
• 100 g kryštálového cukru
• 200 ml cmaru
• 70 ml rastlinného oleja
• 90 ml vaječného likéru
• 2 vanilkové struky Kotányi
• 0,5 balenia prášku do pečiva
• 1 lyžička sódy bikarbóny
• 1 štipka morskej soli (Kotányi mlynčeka)
• 9 polievkových lyžíc maku
Na krém z vaječného likéru:
• 250 g šľahačky
• 1 ks. Kotányi vanilkový struk
• 5 polievkových lyžíc vaječného likéru
Prípravné kroky:
1. Na nadýchané muffiny vyšľaháme a speníme vajíčko v miske s cukrom a vanilkovými semienkami zo struku.
2. Potom sa pridá vaječný likér, rastlinný olej a cmar a dobre sa premieša. Teraz zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ a opatrne vmiešame vaječnú zmes a znova premiešame.
3. Teraz by sme mali mať hladké cesto. Rúru vyhrejeme na 180°. Formu na muffiny premastite trochou tekutého masla a potom ho rovnomerne naplníme cestom. Posypeme trochou maku a dáme piecť do rúry na 20-25 minút.
4. Medzitým si môžeme pripraviť šľahačku z vaječného likéru. Vyšľaháme šľahačku a vmiešame vanilku z jedného struku.
5. Tesne pred koncom vmiešame vaječný likér. Vyberieme muffiny z formy a necháme ich schladiť. Potom podávame so šľahačkou z vaječného likéru.