Nadopujte sa vitamínmi z červeného ovocia

Na našom tanieri by sme mali mať každý deň naservírované ovocie a zeleninu vo farbe dúhy. V lete máme jedinečnú príležitosť doplniť živiny aj z červeného ovocia. Červená napovedá, že ovocie v tejto farbe podporuje krvotvorbu a prospieva srdcovocievnemu systému.
Jahody
V jahodách sa nachádza rozpustná i nerozpustná vláknina. Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, mangánu, kyseliny listovej i draslíka. Nechýbajú v nich ani ďalšie výživné látky, ako napríklad železo, meď, horčík či fosfor. Opomenúť nemožno viaceré antioxidanty – hlavným antokyánom v jahodách je pelargonidín. Medzi hlavné benefity konzumácie jahôd patrí podpora zdravia srdca, regulácia cukru v krvi a prevencia rakoviny.
Čerešne
Čerešne sú nabité vitamínom C i antioxidantmi. Existujú vedecké výskumy, ktoré upozorňujú, že čerešne majú protizápalové vlastnosti, podporujú zdravie srdca a zlepšujú spánok. Protizápalové vlastnosti tohto ovocia môžu byť užitočné napríklad pri dne. Podľa metaanalýzy z roku 2020  čerešňová šťava 1,5 hodiny pred cvičením 7 dní po sebe zlepšuje vytrvalosť počas tréningu.
Červený melón
Červený melón je výborný spôsob, ako v lete doplniť do tela tekutiny i dôležité elektrolyty. Je prospešný pre zdravie srdca, má protizápalové vlastnosti aj vďaka obsahu lykopénu, podporuje trávenie, prispieva k zdraviu a kráse pokožky i vlasov, môže podporovať športový výkon a zmierňovať bolesť svalov. Predstavuje aj prevenciu proti rakovine.
Maliny
Maliny sú zdrojom viacerých prospešných látok pre organizmus. Jedna šálka malín pokryje zhruba polovicu dennej potreby vitamínu C. Nechýbajú ani vitamín K, vitamín E, vitamíny skupiny B, horčík, meď, železo a draslík. Konzumáciou malín predchádzate predčasnému starnutiu organizmu i vzniku rakovinových ochorení. Vysoký obsah vlákniny ich predurčuje k tomu, aby blahodarne vplývali na tráviace ústrojenstvo.
Červené ríbezle
Vitamín C i ďalšie antioxidanty pomáhajú ľudskému organizmu bojovať proti infekciám. Jedná šálka červených ríbezlí pokryje takmer 80 percent dennej dávky tohto vitamínu a dôležitého antioxidantu. Aj toto ovocie podporuje tvorbu červených krviniek, zvyšuje pevnosť kostí, je pokladom pre pokožku i vlasy a v neposlednom rade zlepšuje zdravie tráviaceho traktu.
Mirka