Na Zdravie Vody

Návštevníci, ktorí prišli na prvú z misií projektu Na Zdravie Vody, na surfovú vlnu do areálu Divokej vody v Čunove určite neľutovali. Od skorého poobedia ich čakala príjemná hudba, osviežujúce drinky, studená voda a mnoho iného.

Síce to nebola typická misia vznikajúceho projektu, v ktorom ide o čistenie odpadkov v tokoch a na brehoch vôd, stále bolo hlavným cieľom minimalizovať odpad, ktorý sa okrem iného dostáva aj do vôd a tam ostáva desiatky až stovky rokov.
Jeden z hlavných cieľov, ktorý sa nám podarilo uskutočniť bolo vytvorenie multifunkčnej konštrukcie pozostávajúcej z 2 košov – jeden na zlomené finy, druhý na použitý vosk. Tento „odpad“ si následne môže ktokoľvek zobrať a využiť či už na robenie vlastného umenia z fín, alebo vosk na ďalšie použitie či na sviečky. Takto sa priamo na akcii predviedol aj známy maliar a sochár Daniel Brogyányi, ale aj menej známi členovia surfovej komunity a každý si mohol priamo na akcii spraviť vlastné DIY umenie z už použitých a zlomených fín a zobrať si ho domov.
Aby sa zlomené finy nedostávali do vody, ide predsa o veľké kusy plastu, vymyslel Lukáš Booc, jeden z častých návštevníkov surfovej vlny jednoduchý spôsob, pri ktorom zlomená fina ostáva pripevnená na surfe a môže sa neskôr vyhodiť do koša. Všetko náradie či materiál na jednoduchú transformáciu klasickej finy na „nestratiteľnú“ nájdu surféri tiež na konštrukcií. Pre surférov sme tiež dopredu pripravili 40 párov Na Zdravie Vody nestratiteľných fín, ktoré si mohli zobrať a hlavne sa nimi inšpirovať a taktiež aj včelí vosk, ktorý funguje rovnako ako surfový, akurát rôznymi chemickými aditívami neznečisťuje vodu.

O zábavu sa postaralo najprv známe hudobné duo Malalata, rozprúdili zábavu a popri letných osviežujúcich miešaných drinkoch v kokosových orechoch a bambusových slamkách vytvorilo príjemnú atmosféru, kde sa stretávali mladí so starými za spoločným cieľom – minimalizovať odpad.

V závere večera bola súťaž o najlepší surfový trik, v ktorej naši výhercovia získali zaujímavé ceny, či už nestratiteľné finy, prírodný vosk, tričko Na Zdravie Vody vytvorené v spolupráci so značkou Fierce Babe, či od Up City! Prenájom elektrického auta na víkend.

Na podobné ceny sa môžete tešiť, keď prídete s nami čistiť Vydricu 21.8. alebo Chorvátske rameno 28.8. v poobedných hodinách.

Ďakujeme našim partnerom: Finlandia, Divoká Voda, Demon Surfboards, UP City!, Cherry & Cherry event agency, Monsters Cafe and Bar, ochrancovia vody Octopus a iní.
Mediálni partneri: TA3, Noizz.sk, Startitup.sk, Denník Relax

https://www.facebook.com/nazdravievody/videos/2213186692304602/

Tešíme sa na Vás pri najbližších čisteniach.
Sledujte nás na FB: Na Zdravie Vody https://www.facebook.com/nazdravievody/