Na Vianoce môžeme jesť aj zdravšie

VIANOČNÁ HUBOVÁ POLIEVKA

  • 4 vrecká KetoDiet proteínovej hubovej polievky 500 g čerstvých húb, príp. šampiňóny
  • 2 cibule
  • 2 kaleráby
  • čerstvý kôpor
  • rasca soľ
  • karí korenie kyslá smotana olivový olej

Postup:

Na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme huby, rascu, soľ a dusíme. Kaleráb nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode, do ktorej pridáme karí korenie. Pripravíme si proteínovú polievku podľa návodu. Časť podusených húb a uvarený kaleráb vmiešame do polievky a rozmixujeme. Zvyšok pridáme v celku. Dochutíme kyslou smotanou a ozdobíme čerstvým kôprom.

___

BATÁTOVO – TEKVICOVÝ ŠALÁT

  • 2 maslové tekvice alebo 1 maslová a 1 hokaido
  • 2 väčšie batáty
  • 4 vajíčka
  • zväzok jarnej cibuľky kyslé uhorky
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice majonézy soľ
  • korenie

Postup:

Tekvice obkrájame, vydlabeme a nakrájame na rovnako malé kocky. Rovnako ošúpeme batáty a nakrájame. Všetko uvaríme v osolenej vode asi 10 min. Medzitým uvaríme vajíčka natvrdo, olúpeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nakrájame jarnú cibuľku a aj kyslé uhorky podľa chuti. Všetko zmiešame, osolíme, okoreníme, dochutíme horčicou    a majonézou.



PEČENÝ PSTRUH NA ROZMARÍNE

  • 4 pstruhy
  • 2 citróny
  • 4 lyžice olivového oleja soľ
  • rozmarín


Postup:

Pstruha posolíme i zvnútra, pokvapkáme citrónom a olivovým olejom. Navrch môžeme dať plátky citrónu a poukladáme vetvičky rozmarínu a dáme piecť. Plech je dobré vystlať papierom na pečenie.

___

VIANOČNÉ VANILKOVÉ ROŽKY

  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g hladkej špaldovej múky vhodnej na pečenie 1 vrecko KetoDiet proteínovej vanilkovej kaše
  • 5 lyžíc brezového cukru (Xylitol) od Iswari Sušené sójové mlieko na obaľovanie rožtekov


Postup:

Všetky  ingrediencie  spracujeme do  cesta, ktoré  zabalíme  do  potravinárskej fólie  a necháme  cca hodinu  odležať  v chladničke. Z cesta tvarujeme rožteky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C cca 20 min. Ešte horúce obaľujeme v sušenom sójovom mlieku.

Recepty zostavila Martina Dvořáková, výživová špecialistka na ketodiétu.