Na Veľkú noc po vajíčku!
Čo bolo skôr – kura alebo vajce? Kura preto, aby mohlo znášať vajíčka a vajce preto, že bez neho by si žiadne kurča nezakotkodákalo. Nech je už pravda akákoľvek a nech si na nej sedí hoc aj tvrdohlavý gazda, nám po rozume chodia oveľa zdraviu prospešnejšie dilemy – konzumovať či zo stravy vylúčiť slepačie vajíčka?
Symbolom jarného, prebúdzajúceho sa obdobia sú okrem snežienok, bahniatok a zelených trávnatých porastov aj vajíčka – nie čokoládové, ale tie, na ktorých sedí roztomilá sliepočka. Odborníci na zdravú výživu, žiaľ, ani pri otázke (ne)konzumácie slepačích vajíčok nedokážu zaujať jednotné stanovisko – jedni ich odsudzujú pre vysoký obsah cholesterolu, druhí ich nazývajú bohatou vitamínovou zásobárňou. Ak máme byť naozaj objektívni a dôslední, tak ani prvé, ani druhé stanovisko nemôžeme zakopať pod čiernu zem!
Vajíčka majú nízky obsah kalórií, sú zdrojom vitamínov A, B, D a K, takisto nie sú skúpe na minerálne látky ako fosfor, železo, síru a vďaka obsahu selénu sa vajíčkam pripisujú aj protirakovinové vlastnosti. Sú prirodzeným zdrojom omega-3 mastných kyselín a v ich bohatom nutričnom zložení nie je núdza o bielkoviny.
Pri konzumácii vajíčok si však treba dávať pozor na obsah cholesterolu v jednom vaječnom žĺtku. Obsahuje 270 mg cholesterolu, čo pri odporúčanej dennej dávke, ktorá by nemala prekročiť hranicu 300 mg, je rizikovým faktorom! Najmä ak ide o rôzne srdcovo-cievne problémy!
Tatiana Kovalčinová