Na slabé ďasná aj na trávenie: Odvar z orechových listov dokáže divy

Nielen plody orecha majú bohaté využitie, ale aj také orechové listy možno pomerne jednoducho upraviť vo svoj prospech. Odvar z orechových listov je nenáročný na prípravu a aj keď u nás ostáva nepovšimnutý, v niektorých krajinách naň nedajú už celé desaťročia dopustiť.

V čom sa ukrýva ich tajomstvo?

Orech kráľovský patrí k najbežnejším ovocným drevinám, ktoré sú hojne vysádzané nielen v záhradách, ale aj popri cestách. Orechové listy majú významne pozitívne účinky predovšetkým pri liečbe kožných ochorení, pitie odvaru alebo čaju zas dokáže stabilizovať trávenie a zvyšovať odolnosť traktu voči črevným parazitom a k vonkajšiemu použitiu možno prirátať aj urýchlenie hojenia rán.

Pre tento účel je však odporúčané zbierať listy v sýtozelenej farbe približne od konca júna do augusta, a teda do času, kedy sa na listoch neobjavujú znaky prichádzajúcej jesene. Listy sú v tomto období najbohatšie na karotén, vitamíny C a B1 či fosfor a ďalšie prospešné látky ako fenolové kyseliny, oleje alebo flavonoidy. Práve flavonoidy sú známe pôsobením na zdravie očí a udržanie kondície zraku, preto majú orechové listy význam aj pri prevencii proti „zrakovému úpadku“.

Účinky orechových listov sú využívané aj farmaceutickými spoločnosťami a v lekárňach najčastejšie natrafíte na ich obsiahnutie v prípravkoch na liečbu bežných kožných ochorení (ekzémy, vyrážky, plesňové ochorenia) a zmiernenie tráviacich ťažkostí. Pitie odvaru z orechových listov podporuje funkciu čriev, pôsobí protizápalovo a súčasne vplýva na obnovu pečeňových buniek, čím dochádza k zlepšeniu funkcie pečene v ničení toxických látok. Problémy s citlivými a krvácajúcimi ďasnami patria taktiež k zdravotným ťažkostiam, proti ktorým dokážu orechové listy účinne bojovať. 

Ako na prípravu?

Nasekané a usušené orechové listy sa pri príprave čaju správajú z princípu podobne ako lístky mäty či medovky, avšak rozdiel nastáva pri dĺžke lúhovania. 1 polievkovú lyžicu listovej zmesi zalejeme 250ml vriacej vody a lúhujeme až 1 hodinu. Takýto odvar je vhodné piť ako prevenciu, pokiaľ vás trápia citlivé a zapálené ďasná, tak na 1 polievkovú lyžicu listov použite 500ml vriacej vody a vyplachujte si ústnu dutinu aspoň dvakrát denne.

Vyplachovanie odvarom môžeme prirovnať ku klasickým prípravkom, ktoré sú určené pre liečbu problémových ďasien a paradentózy. Nanášanie vatovými tyčinkami či potieranie citlivých miest je o niečo zdĺhavejšie a často bezvýsledné, preto dutinu vyplachujte štandardným (efektívnejším) spôsobom bez zbytočného prehĺtania a nadmerného silenia. Bezprostredne po vypláchnutí sa vyhnite jedlám a nápojom, aby bolo docielené čo najdlhšie pôsobenie látok v ústnej dutine.

Priveľa škodí

Aj pitie prírodného odvaru z orechových listov má svoje hranice a vedľajšie účinky, pri ktorých by ste mali zbystriť pozornosť. Prekážkou pri pití odvaru sú predovšetkým pretrvávajúce problémy s obličkami a pokiaľ vás trápia obličkové kamene, tak tento čaj predstavuje výrazné riziko zvýšenia ich tvorby.

V závislosti od odolnosti a celkového stavu tráviaceho traktu, môžu orechové listy spôsobiť náhle a krátkodobé hnačky, závraty a nevoľnosti s individuálnym trvaním. Avšak, aj keď sa u vás neprejaví ani jeden zo spomínaných príznakov, nadmerné pitie odvaru z orechových listov má v organizme toxický účinok kvôli obsahu dusičnanov, čiže isto neplatí, že čím väčšie množstvo odvaru vypijete, tým viac nabijete svoje telo vitamínmi.

Rizikové je tiež pitie odvaru počas tehotenstva či dojčenia, preto sa v tomto prípade poraďte radšej so svojím lekárom a vyhnite sa experimentom s vlastným zdravím. 

Zuzana Bánska

Zdroje:
https://hillvitalusa.com/2023/07/06/discover-the-health-benefits-of-walnut-leaf-tea/
https://radynadzlato.sk/2021/01/22/orechove-listy-prirodny-elixir-ktory-by-ste-mali-skusit-aj-vy-je-cas-urobit-si-zasoby/