Na podporu rastu vlasov

Dlhá a hustá hriva s neodolateľnou hebkosťou a pružnosťou je snom nejednej z nás. Aj keď sú mnohé skeptičky presvedčené, že je to vecou genetiky, rast a kvalitu vlasov dokážeme ovplyvniť aj svojimi stravovacími či kozmetickými návykmi. Tu však treba zdôrazniť, že hocaký pestrý jedálny lístok si môžete nachystať, vypiť aj hektolitre nesladenej vody, vlasy neporastú, dokiaľ budete žiť v strese. Ten spomaľuje a zhoršuje priebeh rôznych fyziologických procesov, rast vlasov patrí takisto k jeho stálym obetiam.

Z rôznych babských rád sa dá vyčítať, že za skutočný elixír mladosti a krásy vašich vlasov možno označiť odvar zo žihľavy či koreňa lopúcha. Nielenže vlasy vyživia, podporia ich rast, ale im aj dodajú na jemnosti a pružnosti.

Upriamiť pozornosť by ste mali na vitamín A, ktorý sa nachádza predovšetkým vo vaječnom žĺtku, v rybom tuku, mrkve, kapuste, brokolici, špenáte, petržlenovej vňati aj v melóne. Pri konzumácii vitamínu A treba byť však opatrný. Ak sa v organizme nachádza v nedostatočnom alebo v nadbytočnom množstve, jeho účinky môžu byť opačné – rednutie a vypadávanie vlasov. Vitamíny B – komplex sa právoplatne považujú za vitamíny krásy aj preto, že pri ich pravidelnej konzumácii budú vaše vlasy hustejšie, lesklejšie a silnejšie. Možno ich nájsť v mliečnych a vaječných výrobkoch, v ovocí. Istým katalyzátorom rastu vlasov je vitamín E, s chuťou sa doň zahryznite v listovej zelenine, slnečnicových semenách, vajciach, orechoch či v sóji. Vitamín C okrem iného zabraňuje poškodzovaniu vlasových tkanív, je ukrytý predovšetkým v citrusoch.

Ďalším zo spôsobov, ako podporiť rast vlasov, je masáž pokožky hlavy. Jemné masírovanie ju prekrví, tým sa zabezpečí dostatočná výživa pre vlasové cibuľky. Vlasy porastú rýchlejšie, no nemožno to porovnávať s rýchlosťou svetla.

Tatiana Kovalčinová