Na jačmenné krúpy sme zabudli, hoci sú zdravé
V poslednom čase sa na náš stôl dostávajú rozličné obilniny a „pseudoobilniny“ z celého sveta. S obľubou konzumujeme amarant, bulgur, kuskus či quinou. Napriek tomu by sme nemali zabúdať na to, čo naši predkovia konzumovali bežne. Medzi takéto zdravé potraviny patria aj pre mnohých zabudnuté jačmenné krúpy.
Žijeme v rýchlej dobe, a preto je dôležité, aby bol náš jedálny lístok pestrý a plný živín. Ak hľadáte obilninu, ktorú môžete použiť ako prílohu alebo do šalátu či polievky, a je veľmi zdravá, jačmenné krúpy sú správnou voľbou. Ak ich pripravíte správne, vaše chuťové poháriky sa vám poďakujú a navyše do tela doplnia množstvo prospešných látok.
Čo v nich nájdete?
V minulosti boli krúpy považované za zdroj energie a sily. Využívali sa pri tráviacich problémoch, na posilnenie i očistenie organizmu. Aj dnes ich môžeme využiť týmto spôsobom a navyše sú aj výbornou súčasťou diétneho jedálneho lístka. Sto gramov varených krúp obsahuje niečo nad 370 kJ.
Krúpy obsahujú veľa prospešných látok. Z vitamínov ide hlavne o tie zo skupiny B, ale aj vitamín K a E. Disponujú aj bohatstvom v podobe minerálov a stopových prvkov. Nachádza sa v nich železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď a ďalšie. Nechýbajú ani zdravé tuky v podobe omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných tukov, prospešná vláknina i bielkoviny.
Podporujú zdravie kostí
Jedným z benefitov jačmenných krúp je obsah kremíka. Ten je dôležitý pre pevnosť tkanív. Takže ak máte problém s kosťami, chrupavkami či vznikom modrín, je potrebné zvýšiť prísun kremíka, napríklad aj v podobe jačmenných krúp. Predídete tak i osteoporóze.
Sú pokladom pre trávenie
Vláknina je potrebná pre správnu činnosť čriev, takže ak máte problém so zápchou, doplňte do jedálnička jačmenné krúpy. Týmto spôsobom môžete zabrániť aj vzniku nepríjemných hemoroidov či vážnejším ochoreniam tráviacej sústavy. Navyše krúpy majú tú vlastnosť, že podporujú produkciu žlče, čo sa môže hodiť ľuďom, ktorí majú ťažkosti so žlčníkom. Prospešne vplývajú aj na činnosť žalúdka. Zastúpená vláknina navyše znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
Telo očistia a podporia metabolizmus
Jačmenné krúpy sú výborným detoxikačným prostriedkom, teda organizmus zbavujú nežiaducich škodlivých látok. Navyše ich zloženie ich predurčuje k tomu, že podporujú činnosť metabolizmu. To ocenia všetci tí, ktorí sa snažia schudnúť.
-w-