Na festivale The Legits Blast si zasúťažia aj zlatí olympionici

 Mesto pod Urpínom sa opäť mení na mekku hip-hopu vďaka svetovo uznávaným tanečníkom. Koncom týždňa odpáli v Banskej Bystrici poriadnu šou 15. ročník festivalu The Legits Blast . Buďte pri tom a užite si atmosféru nabitú tancom, hudbou a dobrou energiou.

Banská Bystrica je v hip-hopovej rodine svetovo známa, poznajú ju aj v Japonsku či USA. Zásluhu na tom má práve úspešný festival The Legits Blast. Tanečníci z celého sveta každoročne prichádzajú súťažiť a zabávať sa práve do Bystrice. Tento rok je toto podujatie ešte zaujímavejšie, nakoľko do mesta prichádzajú aj prví olympionici, ktorí obsadili stupne víťazov na nedávnej olympiáde v Paríži. „Breaking sa po prvý raz dostal medzi olympijské disciplíny, čo je veľký úspech. Neváhajte a využite možnosť vidieť olympionikov na festivale naživo. Prídu aj zlatí medailisti, Phil Wizard a Ami. Tešíme sa na všetkých nadšencov hip-hopovej kultúry,“ povedal Martin Gilian, jeden zo zakladateľov festivalu The Legits Blast.

Martin Gilian mal tento rok jedinečnú príležitosť, reprezentoval našu krajinu v Paríži ako hlavný porotca breakingu na olympiáde. Bol hlavou poroty v mužskej aj ženskej kategórii. Tvrdí, že breakingom sa vnáša kultúra do športových podujatí. Tak to bude aj na festivale The Legits Blast.

Program tohto ročníka je naozaj nadupaný. Organizátori pripravili novú súťažnú kategóriu 1vs1 Toprock, ktorú si môžete pozrieť vo štvrtok na Námestí SNP. Vo štvrtok sa bude konať aj obľúbená súťaž Outbreak Europe, ktorá prinesie zaujímavý súboj. B-Boy Lil Zoo, ktorý je dvojnásobný víťaz v kategórii 2vs2 Breaking, sa bude pokúšať vyhrať túto kategóriu opäť. Aby si poriadne zmeral svoje sily, dohodol si ako dvojičku zlatého olympionika, Phila Wizarda. Ak sa mu to podarí, bude prvý, kto vyhrá 3 ročníky po sebe. Bude to určite tvrdý súboj plný napätia a breakingu na špičkovej úrovni.

K festivalu The Legits Blast patrí nielen tanec, ale aj svetová hudba. Môžete sa tešiť na množstvo zahraničných DJ-ov. Prídu aj DJ-i, ktorí sa podieľali na hudobnom sprievode letnej olympiády, ako DJ Plash z Poľska a DJ Fleg z USA. Headlinerom koncertov je americká kapela Fusik, ktorá vystúpi na sobotnej After Party v Ministry of Fun. Kapela bude aj súčasťou súťaže Rep Your Country, ktorá sa uskutoční v nedeľu v Europa Shopping Center na Garage Stage.

Počas víkendu sa budú konať aj  zaujímavé workshopy. V sobotu sa uskutočnia bezplatné workshopy v Europa SC. Jeden z nich bude pod taktovkou úspešnej slovenskej tanečníčky Lady Mel. Na svoje si prídu aj milovníci folklóru. Organizátori po druhý raz pripravili Slovak Folk Dance Workshop s Matúšom Drugom. Stačí prísť a pripojiť sa k tanečnej vlne. Festival The Legits Blast bude tento rok plný uznávaných umelcov, na čo sú organizátori patrične hrdí.

Festival The Legits Blast, alebo jeho podprojekty z verejných zdrojov podporuje Medzinárodný vyšehradský fond, Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, Veľvyslanectvo USA v Bratislave, Banskobystrický samosprávny kraj, občianske združenie Spolu sme Bystrica a OOCR Stredné Slovensko. Komerčnými partnermi sú Europa Shopping Center, Kia, Motor-Car Banská Bystrica, Stefe a StVPS. Všetko podstatné o festivale sa dozviete na www.tlb.sk.

 

Zdroj foto: Slavo Samuelčík