Na čo sa zamerať pri výbere pohovky? Štýlový a praktický nábytok do obývačky

Vrcholom každého usporiadania obývačky je pohovka. Výrazný nábytok v obývačke je osou celej kompozície. Práve pohovky, rohová sedačka a kreslá udávajú správny tón kompozície a zdôrazňujú individuálny štýl hostiteľa. Pohodlný nábytok s mäkkým sedením zohráva veľmi dôležitú úlohu: má poskytovať pohodlie pri odpočinku a vytvárať príjemné prostredie na prijímanie hostí.

Voľba dokonalého kusu nábytku, ktorý spĺňa všetky svoje funkcie, je poriadna výzva! Ako si z množstva dostupných pohoviek vybrať tú najlepšiu? Pozrite si naše rady a nájdite si vybavenie, ktoré vám vyhovuje v každom ohľade!

Veľkosť a tvar

Základným kritériom, ktorým by ste sa mali riadiť pri výbere čalúneného nábytku do obývačky, je jeho veľkosť a tvar. Vyberte si z elegantných pohoviek pre dve, tri alebo štyri osoby a rohových pohoviek v tvare písmena L alebo U. Tvar a veľkosť pohovky musia harmonicky zapadnúť do dizajnu. Nový prvok nesmie vniesť do interiéru ťažkosť. Naopak, mal by tvoriť súvislý celok s ostatným nábytkom. Starostlivo si premerajte miesto, kde chcete zariadiť relaxačný kútik. Pohovka by ani v rozloženom stave nemala brániť prístupu k ostatnému nábytku, zakrývať okná alebo brániť pohybu po miestnosti. Dôležité je, aby šírka sedadiel, profil operadla a výška pohovky boli prispôsobené individuálnym preferenciám majiteľov domu.

Dvojmiestna pohovka sa "stratí" medzi ostatným nábytkom a naopak, príliš masívna súprava preťaží malú obývačku. Do malých miestností sa odporúčajú ľahké modely s minimalistickými líniami. Architekti upozorňujú, že bezpečnou voľbou do stiesnenej miestnosti je dvoj- alebo trojmiestna pohovka na vysokých nohách a čalúnená svetlým poťahom. Hitom bude vkusný a módny model inšpirovaný škandinávskym dizajnom. Obávate sa, že tento typ pohovky nebude schopný pojať všetkých hostí, ktorých tak radi prijímate vo svojom dome? Nemusíte investovať do veľkého a drahého kresla. Praktickou a priestorovo úspornou náhradou za klasický kus nábytku bude ľahký, módny taburetka.

Dekoratívne tmavé čalúnené pohovky (napr. prešívané modely typu Chesterfield) pôsobia v priestranných interiéroch nápadne. Tí, ktorí majú to šťastie, že majú k dispozícii neobmedzene veľký priestor, môžu ľubovoľne usporiadať aranžmán. Do miestností s veľkým priestorom a otvoreným usporiadaním sa dobre hodia modulárne pohovky. Čo je odlišuje? Dizajnové pohovky sa skladajú z mobilných komponentov, ktoré možno usporiadať v ľubovoľnej konfigurácii. Hra s tvarom nábytku je zábavná a jednoduchá. Na premenu rohovej sedačky na pohovku a taburetka nepotrebujete žiadne nástroje. Vďaka špeciálnym háčikom sa komponenty nerozoberajú a zostávajú na svojom mieste.

Rozkladacia konštrukcia

Vo vašom byte nie je priestor na vyčlenenie samostatnej izby pre hostí? Alebo sa musíte vzdať svojej vlastnej spálne v prospech izby pre rastúce dieťa, ktoré potrebuje súkromie? Moderná sedačka nahradí posteľ tým najlepším matracom! Pohovka s funkciou spania je praktický kus nábytku. Modely navrhnuté podľa najnovších noriem vytvárajú po rozložení rovnú plochu, na ktorej môžu pohodlne spať dve osoby. Venujte pozornosť spôsobu rozkladania a konštrukcii. Vyberte si model vybavený priestranným úložným priestorom na lôžkoviny.

Ďalšie funkcie 

Radi si po práci zdriemnete? Dosiahnete úplný relax, keď sa necháte unášať dejom dobrého seriálu? Všetkým, ktorí trávia veľa voľného času v oddychovej zóne, odporúčame pohovky a kreslá s nastaviteľnými opierkami hlavy a nôh. Relaxačná funkcia umožňuje automatické (menej často manuálne) prispôsobenie tvaru sedadla vašim potrebám. Stlačením jedného tlačidla môžete nastaviť operadlo a sedadlo tak, aby ste mohli zaujať pololežiacu alebo ležiacu polohu.

Typ čalúnenia 

Jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich životnosť, pohodlie a estetiku pohovky je typ čalúnenia. Pohovky sú potiahnuté látkami, organickou a syntetickou kožou. Spomedzi tkanín sú najobľúbenejšie módny, jemne lesklý velúr, pevné úplety, hrubý ženilkový materiál, mikrovlákna so syntetickými vláknami. Vyberte si materiál s vysokou plošnou hmotnosťou, vysokou odolnosťou proti oderu a žmolkovaniu. Pohovky chránené hydrofóbnym povlakom odporúčame rodičom malých detí a majiteľom domácich zvierat.

Milovníci elegantných interiérov zameriavajú svoju pozornosť na kožené modely. Materiál živočíšneho pôvodu je odolný voči oderu a praskaniu, prepúšťa vzduch a vyznačuje sa pružnosťou. Každý, kto uvažuje o kúpe luxusnej pohovky čalúnenej prírodnou kožou, by si mal byť vedomý zodpovednosti, ktorá je s takýmto rozhodnutím spojená. Drahý nábytok zo zvieracej kože vyžaduje pravidelnú impregnáciu a ochranu. V opačnom prípade nábytok rýchlo stratí svoj dokonalý tvar. Lacnejšou a menej nákladnou alternatívou prírodnej kože sú modely čalúnené ekokožou. Tento typ materiálu je odolnejší voči plynutiu času a zhoršovaniu kvality pri používaní, ale nevyžaduje si časovo náročnú údržbu a jeho cena je oveľa nižšia.

Chýbajúci kúsok skladačky

Pohovka má v obývacej izbe dvojakú funkciu: úžitkovú a praktickú. Nový nábytok by mal byť zladený s ostatným nábytkom: komodou, vitrínou, policami a stolíkom RTV. Šikovne namontovaná pohovka bude pôsobivou dekoráciou, ktorá ozvláštni vašu obývaciu izbu.

 

 

Zdroj foto: Prostock-studio / stock.adobe.com