Myslite pozitívne!

Je pravda, že mnohé nám do vienka nadelila príroda. No stále je veľa toho, čo môžeme ovplyvniť vlastnými silami. Každý z nás sa môže naučiť myslieť pozitívnejšie, a tak prežiť kvalitný život. Pozitívne myslenie má veľkú moc. Ovplyvňuje celkové zdravie človeka, pomáha lepšie zvládať stres a životné prekážky.

Vnímanie reality nám sprostredkúva myseľ
Problémy sa nevyhýbajú žiadnemu človeku. Je teda úplne jedno, či je človek optimistom alebo pesimistom. Rozdiel spočíva v tom, že optimisti životné ťažkosti zvládajú oveľa lepšie. Problémy považujú za výzvy, ktoré treba prekonať a z neúspechu sa dokážu poučiť. A čo je hlavné, sú si vedomí toho, že ťažkosti pominú a opäť príde šťastné obdobie.

Naopak, pesimisti sa zvyknú umárať v sebaľútosti, nečinnosti a obviňovaní seba samého, čo nikam nevedie. Problémy sa nevyriešia a navyše sú náchylnejší aj na zdravotné ťažkosti (stres, úzkosť, depresia, častejšie vírusové ochorenia a pod.).
Dobrou správou je, že aj s pesimistickým myslením možno veľa urobiť. V prvom rade je potrebné, aby sa človek prijal taký, aký je a potom môže začať tento stav postupne meniť. Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako s pozitívnym myslením začať:

 * Uvedomte si, že problémy neobchádzajú nikoho. Hnev, ľútosť, nečinnosť a ďalšie negatívne emócie vám nepomôžu. Ublížite si ešte viac. Skúste sa na problém pozrieť ako na výzvu, ktorú treba zdolať, poprípade, ako sa z danej ťažkosti poučiť. Nič na svete sa nedeje len tak. Všetko má svoj zmysel a význam. A hlavne, žiadny problém či ťažké obdobie netrvá večne. Pominie a vy si potom budete viac vážiť to dobré a tešiť sa z toho, čo príde.

 * Ak chcete byť v živote šťastným človekom, musíte si uvedomiť, že šťastie sa ukrýva vo vašom vnútri, a teda pocity spokojnosti nie sú závislé od vonkajších okolností (mrzutý kolega, neposlušné deti, nespravodlivý šéf, nedostatok peňazí).

 * Vezmite si papier a napíšte naň krátkodobé i dlhodobé ciele. Snažte sa pomenovať ich čo najkonkrétnejšie a stanovte si aj časový harmonogram. Cesta za plnením snov nie je jednoduchá, ale každý úspech vás posunie vpred.
Nájdite si niečo, čo vás bude vnútorne napĺňať a venujte sa tomu. Môžu to byť ručné práce, šport, varenie, bojové umenie, písanie básní. Čokoľvek.

 * Treba si uvedomiť, že každý z nás je slobodný a jedinečný. Nenechajte sa preto ovplyvňovať názormi, rečami či kritikou okolia. Konajte tak, ako to vy považujete za správne, bez ohľadu na to, čo si myslí okolie.

-m-