Mužské „klimaktérium“. Ako sa s ním popasovať?

Klimaktérium nie je u žien ničím výnimočným. Je prirodzenou súčasťou života. S nepríjemnými fyzickými a najmä psychickými príznakmi sa musí žena v určitej životnej etape popasovať sama. O niečo menej sa hovorí o mužskej andropauze, ktorá je spojená s poklesom hladiny testosterónu.

Niekoľko faktov o andropauze
Príznaky andropauzy sa začínajú prejavovať okolo veku štyridsať rokov, kedy sa začína u mužov znižovať produkcia testosterónu. Azda najpríznačnejší popis pre prejavy andropauzy je „kríza stredného veku“. Mnohí muži sa snažia radikálne zmeniť svoj život, problémy sa začnú prejavovať v práci i doma. U iných sa okrem únavy, zdravotných problémov napríklad s prostatou, vysokou hladinou cholesterolu v krvi, nárastom hmotnosti, podráždenosťou, znížením sebavedomia, alebo poruchami koncentrácie, žiadne vážnejšie zmeny nevyskytujú.
Napriek všetkému toto obdobie nie je ničím príjemným a jeho prejavy je možné jednoduchým spôsobom zmierniť.

Ako na andropauzu?
Aj týmto obdobím sa dá „preplávať“ pomerne ľahko. Stačí, ak sa pokúsite urobiť niekoľko zmien vo svojom živote. Tak napríklad:
 -Neberte naľahko svoj zdravotný stav a nepodceňujte pravidelné preventívne prehliadky. Začínajúce zdravotné problémy sa riešia ľahšie ako dlhodobé (a platí to aj pre zväčšenú prostatu a inkontinenciu).
 - Snažte sa zlepšiť svoj životný štýl. Stres, fajčenie, nedostatok pohybu ani alkohol vám v tomto období rozhodne nápomocné nebudú.

- Zamerajte sa na prísun stravy bohatej na živiny. Ovocie, zelenina, celozrnné produkty, prírodné oleje, orechy a semienka by vo vašom jedálničku chýbať nemali.

Vďaka pravidelnému športovaniu si udržíte nielen hmotnosť, ale aj dobrú náladu, pretože pri športe sa uvoľňujú hormóny šťastia a pohybová aktivita kladne ovplyvňuje aj produkciu testosterónu.
Odborníci odporúčajú v tomto období zvýšiť najmä prísun vitamínov C, D, vápnika a kyseliny listovej.
Ak sú príznaky vážnejšie a uvedené opatrenia nepomáhajú, je dobré navštíviť lekára.

-mm-
Obrázok: freedigitalphotos.net, pat138241