Mrkva zázračnica
I keď sa všade zdôrazňuje, že zeleninu je najideálnejšie konzumovať v surovom stave, mrkva tvorí výnimku. Niežeby sme ju nemohli jesť zasurova, ale uvarená mrkva nemá také tvrdé bunečné steny ako surová, a tak si z nej organizmus dokáže jednoduchšie a viac vstrebať potrebný beta- karotén.
Platí zásada, že ideálnym sprievodcom pri vstrebávaní beta- karoténu je tuk, takže ak sa varená mrkva podáva s tukom, váš organizmus sa veľmi poteší – dokáže totiž takto spracovať viac ako polovicu beta-karoténu obsiahnutého v mrkve.
Beta- karotén je vlastne provitamín A, ktorý sa v tele premieňa na dôležitý vitamín A. Ľudová povera, že veľa mrkvy pôsobí na dobrý zrak nie je nepravdivá. Vitamín A je totiž základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu, ktorý je skutočne dôležitý pre zrak. Takisto je tento vitamín potrebný pre normálny rast a vývoj tela, má veľký podiel na vývoji zdravých kostí a zubov.
Jesť mrkvu sa oplatí aj kvôli pokožke. Beta-karotén ju chráni pred UV žiarením tým, že ho rozptyľuje a zabraňuje tak jeho prieniku hlbšie do kože. V prípade zásob vitamínu A sa oplatí siahnuť viac po jeho prírodnej verzii ako sa dozásobovať vitamínmi A z lekárne. Preto neleňte, chyťte škrabku do rúk a dožičte si jednu varenú mrkvu denne. Tých, čo trápi šerosleposť časom sami potvrdia, že jednou mrkvou denne sa im zrak vo videní v prítmí výrazne zlepšil.
Agáta G.