Mrkva nielen pre zdravé oči
Mrkva patrí u nás k ľahko dostupným druhom zeleniny. Už malým deťom sa vštepuje, že ak budú jesť dostatok mrkvy, budú mať zdravé oči. Je to do veľkej miery pravda, pretože okrem iného patrí medzi zdravotné benefity mrkvy aj podpora zraku.
Táto koreňová zelenina má však množstvo ďalších pozitívnych účinkov na naše zdravie. Ktoré sú to?
Zásobáreň vitamínov a minerálov
Mrkva je jedným z najbohatších zdrojov beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Vitamín A má vplyv na zdravie očí a okrem toho prispieva k zdraviu pokožky a podporuje obranyschopnosť organizmu.
Ďalej sa mrkva môže pochváliť obsahom vitamínu C, E, K a vitamínov skupiny B.
Z minerálov v mrkve nájdeme hlavne draslík, vápnik, horčík, železo či mangán a za spomenutie stojí aj obsah vlákniny.
Aké konkrétne výhody má pravidelná konzumácia mrkvy?
Zdravé oči
Ako sme už spomenuli, vitamín A je dôležitý pre zdravý zrak. Je totiž základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu, pomáha proti šeroslepote a proti suchosti očí či ďalším očným problémom, ako je napríklad šedý zákal.
Antioxidačné vlastnosti
Mrkva obsahuje silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Vďaka tomu sa znižuje riziko niektorých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.
V neposlednom rade je vysoký obsah antioxidantov účinný aj na spomalenie starnutia buniek.
Zdroj: freepik.com
Podpora trávenia
Vysoký obsah vlákniny v mrkve podporuje zdravé trávenie, pomáha predchádzať zápche a udržiava zdravý tráviaci trakt. Vláknina navyše dodáva pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri chudnutí.
Zdravá a krásna pokožka
Vitamín A v mrkve podporuje zdravie pokožky a jej regeneráciu, vďaka čomu si zachováva krásny a svieži vzhľad. Navyše chráni bunky pred poškodením, pôsobí preventívne proti vzniku vrások, zlepšuje stav pleti pri akné či niektorých iných kožných problémoch.
Proti rakovine
Niektoré štúdie naznačili, že konzumácia mrkvy môže byť účinná aj proti určitým druhom rakoviny. Napríklad štúdia z roku 2022 preukázala, že surová mrkva by mohla znížiť riziko rakoviny pľúc, rakoviny pankreasu, rakoviny prsníka a rakoviny prostaty alebo leukémie.
Zdravý mozog
Ak si pravidelne doprajeme mrkvu, môžeme tiež podporiť zdravie mozgu. Niektoré štúdie naznačili, že betakarotény a ďalšie živiny v mrkve môžu pomôcť predchádzať neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba.
Pre zdravé srdce a cievy
Strava s vysokým prísunom karotenoidov sa podľa výskumov spája s nižším rizikom vzniku srdcovo-cievnych chorôb. Pravidelná konzumácia mrkvy navyše znižuje hladinu cholesterolu.
Mrkva obsahuje aj draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak, čím chráni cievy a srdce.
Zdroj: freepik.com
Zdravý chrup
Pri hryzení surovej mrkvy si mechanicky čistíme zuby a ďasná od zvyškov jedla, čím predchádzame zubnému kazu. Minerály a vitamíny v tejto zelenine sú tiež prevenciou proti ochoreniam ďasien a chrupu.
Ako ju konzumovať?
Vďaka obsahu cenných látok je mrkva veľmi užitočnou zložkou potravy a mali by sme ju jesť čo najčastejšie. Prospešná je v surovom i varenom či inak tepelne upravenom stave.
Jednou z možností, ako si ju dopriať, je napríklad šalát zo strúhanej mrkvy a jabĺk. Na dochutenie možno pridať semiačka či oriešky podľa chuti a v prípade potreby osladiť troškou kvalitného medu. Mrkvu možno variť, dusiť, dokonca i piecť. Obľúbená je aj ako súčasť koláčov.
Zdroj štúdie: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/678
Zdroj foto: freepik.com