MRKEVNÍKY
MRKEVNÍKY
Suroviny:
250 g tuk na pečenie ( HERA ), 1 prášok do pečiva, 200 g nadrobno postrúhanej mrkvy, hladká múka, práškový cukor.
Plnka:
100 g cukru, voda, 150 g orechov, citrónová kôra
Postup:
Z Hery, prášku do pečiva, postrúhanej mrky a hladkej múky urobíme cesto. Hladkej múky pridáme toľko, aby cesto bolo tuhšie - skoro ako na rezance, ale musí lepiť. Hotové cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku menšiu ako 1/2 cm. Rozvalkané cesto nakrájame na štvorčeky o strane asi 8 cm. Naplníme ich orechovou plnkou, ktorú sme si predtým klasicky uvarili ako na závin. Cesto prekladáme do trojuholníka - šatôčky. Okraje dobre pritiskneme - zlepíme a dáme upiecť. Pripravíme si do jednej misky vodu a do druhej mletý cukor. Upečené mrkevníky, ešte horúce chytáme do rúk, obrátené ponoríme do polovice do misky s vodou a hneď potom do misky s mletým cukrom. Na povrchu sa nám vytvorí cukrová krusta.