Motýliky
Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 25 minút na 1 plech
Stačí na: asi 10 kusov
Prísady:
Na náplň:
100 g olúpaných a nastrúhaných jabĺk
50 g polotučného tvarohu
100 g mletých mandlí
100 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 zarovnaná PL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
Na cesto:
300 g hladkej múky
1 ½ zarovnanej KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
80 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
200 g polotučného tvarohu
80 g zmäknutého masla alebo margarínu
80 ml mlieka
Na ozdobenie:
1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker
250 ml studenej vody
2 zarovnané PL cukru
1 balenie Tubičiek na zdobenie 4 farby Dr.Oetker
Zdobenie 4 druhy pestré Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
2 plechy na pečenie
Príprava:
1. Na prípravu náplne zmiešame v mise jablká s tvarohom, mandľami, cukrom, vanilínovým cukrom, škrobom a vareškou vymiešame dohladka.
2. Na prípravu cesta zmiešame na pracovnej ploche múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, kôru, tvaroh, maslo alebo margarín, mlieko a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na zľahka pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme na plát 30 x 40 cm.
3. Náplň rovnomerne rozotrieme na cesto. Dlhšie strany zvinieme proti sebe tak, aby jedna strana bola zrolovaná viac ako druhá a aby dotýkali. Zrolované cesto vložíme na 30 minút do mrazničky. Ostrým nožom nakrájame na 20 plátkov s hrúbkou asi 2 cm. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie chrbtom k sebe tak, aby sa vytvorili krídla. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút
4. Upečené motýliky necháme vychladnúť.
5. Na ozdobenie pripravíme tortové želé s vodou a cukrom podľa návodu na obale. Motýliky pomocou štetca alebo pierka potrieme a necháme stuhnúť. Dozdobíme tubičkami a pestrým zdobením podľa vlastnej fantázie.