Moriaky: S nohami starých veteránov

V dobe, keď sú žiaduce a vzbudzujú naše túžby, majú kožku na nohách mäkkú ako vankúšiky z hypermarketu. Vekom skúšané nohy starých veteránov však majú pokožku suchú, rohovitú a zčernalú, ako Izraeliti, ktorých Mojžiš štyridsať rokov vláčil po púšti.

 

Morčacie na tri ťahy


300 g morčacích pŕs, 3 vajcia, 100 g parmezánu, alebo iného tvrdého syra, strúhanka, hladká múka, 2 dl mlieka, 100 g húb, 2 žĺtky, 1 dl bieleho vína, olej, 2 lyž. masla.


Kúsky mäsa obalíme v hladkej múke, vyšľahaných vajciach a v strúhanke zmiešanej so strúhaným syrom. Vypražíme na oleji asi 20 min. na miernom ohni. Zatiaľ si z masla a múky pripravíme bledú zápražku, pridáme mlieko a na masle podusené huby a 15 min. povaríme. Po odstavení pridáme žĺtok rozmiešaný vo víne. Omáčkou podlejeme vysmažené mäso. Podávame s varenými, opekanými zemiakmi alebo plackami.

/švanci/