MORČACIE STEHNO NA FRANCÚZSKY SPÔSOB
Potrebujeme:
celé morčacie stehno,
soľ,
čerstvo zomleté korenie,
100 g prerastenej slaniny,
2 lyžice olivového oleja,
cibuľu,
strúčik cesnaku,
3 póry,
3 mrkvy,
pol malého zeleru,
zväzok petržlenovej vňate,
250 ml červeného vína,
250 ml šľahačkovej smotany,
2 lyžice kyslej smotany.
Stehno umyjeme, osušíme, posolíme, okoreníme a zo všetkých strán opečieme na oleji s upraženou pokrájanou slaninkou.
Cesnak, pór a zeler očistíme, pokrájame na kocky a spolu s najemno posekanou petržlenovou vňaťou pridáme do pekáča a chvíľu povaríme. Zalejeme vínom a dusíme asi 45 minút. Potom pridáme šľahačkovú a kyslú smotanu a neprikryté varíme ešte 15 minút. Napokon stehno vyberieme, pokrájame na kusy a upravíme do hlbšej misy, obložíme dusenou zeleninou, ktorú dochutíme soľou a korením. Podávame s rezancami so strúhankou osmaženou na masle.