Môj recept: takto robím pizzu ako z talianskej pizzerie
Po návrate z dovolenky v Taliansku som si povedala, že sa musím naučiť pripravovať pizzu akú vedia len majstri v Neapole. Chrumkavú, no zároveň nadýchanú. Ako ju však pripraviť? Na to, aby som dosiahla vysnený cieľ, padlo za obeť niekoľko kíl múky. Vyskúšajte si doma môj recept na chrumkavú pizzu ako od Taliana.
Čo potrebujete na prípravu cesta?
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 270 - 300 ml vody
- 1 kl soli
- 10 g droždia
- 2 pl olivového oleja
Čarom dobrej pizze sú kvalitné suroviny. Múku občas preosejem cez sitko, aby bola extra hladká. Ďalším dôležitým faktorom je výber skutočne dobrého olivového oleja. Najčastejšie používam extra panenský olivový olej, ktorý mám už overený. Verte či nie, ale výber olivového oleja je pre Talianov skutočná chémia.
Ako si vyberám olivový olej? Najkvalitnejšie oleje by mali byť uskladnené z tmavého skla, cez ktoré neprejde slnko. Nevyberajte si tak v obchode prvý olej, na ktorý dopadá svetlo celý deň. Kvalitný olej by mal zostať dlhšie na jazyku a zároveň by ste mali ucítiť jeho horkosť či trpkosť. Dôležitá je taktiež vôňa. Vonia váš olivový olej ako orechy či ako kvety? Gratulujem, vybrali ste si ten správny.
Takto ďalej postupujem:
1. Vodu ohrejem, kým nie je vlažná. Následne do hrnca pridám 10 g droždia a všetko premiešam. Cesto nechám odstáť asi 10 - 15 minút.
2. Ak je cesto správne usadené, pridám preosiatu hladkú múku, soľ a napokon aj 2 polievkové lyžice olivového oleja.
3. Cesto si teraz spracujeme. Môžete použiť mnohé skratky vo forme robotov, no ručne miesené cesto je nenahraditeľné. Táto práca si vyžaduje dobrú kondičku a svaly na rukách. Pokrečujeme, kým cesto nie je vláčne. Moja pomôcka: ak si myslíte, že je cesto hotové, pokračujte s miesením.
4. Cesto prikryjem kuchynskou utierkou a dám ho do chladničky. Po 24 hodninách si cesto rozdelím na dve časti. Jednu spracujem a druhú si vložím do mrazničky na horšie časy. Predtým, ako cesto uložím do pizzapece, dám si ju rozohriať.
5. Cesto roztiahnem prstami a valčekom, pridám kvalitnú rajčinovú omáčku, syr, oregano a bazalku. Následne ho vložím do domácej pece na pizzu. Príprava omáčky na pizzu je už len na vašej fantázii.
6. Pizza sa pripravuje na 230 stupňoch približne 10 minút.
Taliani jedia pizzu rukami. Cítite tak jej konzistenciu a vláčnosť. Ako hovoria Taliani: Buon apetito!