Moderna po Pfizeri alebo naopak?

Epidémia koronavírusu na Slovensku sa stále neskončila a najlepšou ochranou proti ochoreniu COVID-19 zostáva práve očkovanie. Ľudia, ktorí dostali prvé dve dávky vakcíny, sa teraz môžu dať preočkovať treťou, posilňovacou dávkou. Ako potvrdzujú údaje z vedeckej štúdie v Singapure, do ktorej sa zapojilo viac ako 703 000 ľudí vo veku 60 a viac rokov, najväčšiu ochranu pred koronavírusom poskytuje kombinácia vakcín. To znamená, že pri posilňovacej dávke sa aplikuje vakcína od iného výrobcu, než pri prvých dvoch dávkach.

Prečo je vôbec očkovanie proti koronavírusu dôležité? „Najúčinnejším prostriedkom pre boj s vírusom COVID–19, ktorý spôsobil pandémiu a ochromil krajiny, rodiny, spoločnosti i jednotlivcov na celom svete, je očkovanie. Vedecké kapacity i historické fakty jasne dokazujú, že akýkoľvek vírus vieme najefektívnejšie poraziť bezpečnou a účinnou vakcínou. Očkovanie proti ochoreniu COVID–19 predstavuje nielen ochranu jednotlivca, ktorý je zaočkovaný, ale aj kolektívnu ochranu komunity a celej spoločnosti. Keď je človek zaočkovaný, je menej pravdepodobné, že by mohol preniesť infekčnú chorobu na iné osoby. To znamená, že očkovanie môže pomôcť chrániť tých, ktorí sami nemôžu byť očkovaní,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ľudia na Slovensku si môžu u svojho lekára alebo v očkovacích centrách vybrať posilňovaciu dávku mRNA vakcíny od dvoch výrobcov - Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech alebo Spikevax od spoločnosti Moderna.

Účinnosť ochrany posilňovacích dávok v závislosti od typu vakcíny použitej pri základnom očkovaní skúmali výskumníci v Singapure v štúdii \"Protection of Homologous and Heterologous Vaccine Boosters Against COVID-19 in Singapore\" (Ochrana homológnych a heterológnych posilňovacích vakcín proti COVID-19 v Singapure; štúdia v origináli tu.) Výsledky štúdie ukazujú, že vakcíny sa oplatí kombinovať.

Účinnosť posilňovacej dávky proti koronavírusu: 73 alebo až 82 percent

Štúdia, na ktorej sa podieľali odborníci zo singapurského Národného centra pre infekčné choroby a tamojšieho ministerstva zdravotníctva, skúmala obrovskú vzorku singapurskej populácie - konkrétne 703 209 ľudí vo veku 60 a viac rokov. Štúdia jasne potvrdila, že posilňovacia dávka mRNA vakcíny chráni užívateľov pred ťažkým priebehom ochorenia.

Najdôležitejším zistením tejto štúdie je však to, že heterologický boosting (t. j. kombinácia dvoch vakcín) poskytol v skúmanej populácii väčšiu relatívnu ochranu ako homologický boosting (očkovanie rovnakým typom vakcíny). Relatívna účinnosť vakcíny u ľudí, ktorí dostali tri injekcie od spoločnosti Pfizer/BioNTech, bola 73 %. Posilňovacia vakcína od Moderny po prvých dvoch dávkach od Pfizer/BioNTech však poskytla vyššiu ochranu, a to celých 82 %.

Ľudia majú právo na informácie a výber vakcíny

Očkovanie proti koronavírusu - či už ide o základné očkovanie alebo posilňovaciu dávku - je na Slovensku plne hradené. Záujemcovia o očkovanie si majú možnosť vybrať konkrétny typ vakcíny, ktorou sa chcú dať zaočkovať alebo preočkovať. V prípade akýchkoľvek nejasností ohľadom výberu vakcíny majú možnosť obrátiť sa na očkovacie centrá alebo priamo na lekárov, ktorí sú povinní poskytnúť im informácie.