Mini vianočná štóla
Čas prípravy: 45-60 minút
Ingrediencie:
• 50 g mäkkého masla
• 20 ml mlieka
• 60 g hnedého cukru
• 1 štipka Himalájskej soli z mlynčeka Kotányi
• 1 ks. Kotányi vanilkový struk
• 1 lyžička mletej škorice Kotányi
• 0,5 lyžičky Kotányi mletých klinčekov
• 0,5 lyžičky mletého kardamómu Kotányi
• 1 polievková lyžica čerstvej pomarančovej kôry
• 150 g múky
• 1 lyžička prášku do pečiva
• 25 g nasekaných mandlí
• 40 g tvarohu
• 30 g marcipánovej pasty
• 30 g hrozienok
• 20 ml jablkovej šťavy
• 40 g práškového cukru
• 40 g rozpusteného masla
Postup:
1. Najprv zmiešame hrozienka s jablkovou šťavou a necháme chvíľu vsiaknuť. Medzitým vymiešame zmäknuté maslo, mlieko, hnedý cukor, štipku morskej soli Kotányi a vanilky z lusku na krém.
2. Potom vmiešame tvaroh a pomarančovú kôru. Dobre premiešame s múkou, škoricou, mletými klinčekmi a kardamónom, ako aj práškom do pečiva a nasekanými mandľami. Marcipán nastrúhame najemno a s hrozienkami v jablkovej šťave zmiešame na cesto, kým nebude mať správnu konzistenciu.
3. Teraz vystelieme plech kúskom plechu a z cesta formujeme malé kôpky a ukladáme na plech. Rúru predhrejeme na 200° a mini štóly pečieme asi 14 minút, kým nebudú mať zlatohnedú farbu.
4. Pokiaľ sú mini štóly ešte teplé, namáčame ich v rozpustenom masle a následne obaľujeme v práškovom cukre.